Connect with us

KAKANJ

Alisa Spahić: Učiteljski poziv je plemenit

Cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja je  dati podršku  nastavnicima  u njihovom obavljanju odgovorne zadaće te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju. Da bi posao prosvjetnog radnika obavljali besprijekorno, potrebno je mnogo ljubavi, kao što ga s ljubavlju radi nastavnica bosanskog jezika Alisa Spahić iz OŠ “15. April” Doboj, Kakanj. Za nastavnicu Alisu ovo je najljepše zanimanje jer s mnogo razumijevanja svakodnevno radi na odgajanju budućih generacija.

To je posao koji je prvensveno plemenit i lijep,  i ja bih rekla jedno od najljepših zanimanja na svijetu. Svako onaj ko voli ovaj posao istinski i s ljubavlju ga obavlja. Ja bih se također osvrnula na težinu našeg posla. Susrećemo se sa različitim izazovima, kao što je godina iza nas, pandemija koronavoriusa u kojoj smo imali online nastavu. Dakle, ovo je posao u kojem svakodnevno učimo i mi nastavnici i pronalazimo rješenja za problem s kojima se susrećemo.”- istakla je nastavnica bosanskog jezika Alisa Spahić.

Na početku školovanja učitelji i učiteljice uče djecu osnovnim vještinama, odgajaju ih da postanu samostalni pojedici  i pomažu im u socijalizaciji s vršnjacima.  Nastavnici i nastavnice  su učenicima izvor motivacije za rad i učenje.   Pandemija koronavirusa pokazala je da su prosvjetni radnici  heroji našeg društva i uz predan rad s djecom prave  mala čuda svaki dan.

nvtic.ba

Continue Reading