Connect with us

BIH

Bosna i Hercegovina i Crna Gora potpisale memorandum o saradnji na izgradnji međudržavnog mosta 

22.12.2022.
Agencija Anadolija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Crne Gore Ervin Ibrahimović potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Mitrović je memorandum ocijenio veoma bitnim za BiH, Crnu Goru i za građane dviju zemalja.

– Ovo je nastavak naše saradnje, jer mi smo u julu prošle godine u Ljubljani potpisali sporazum, a danas smo potpisali memorandum koji će omogućiti konačno, poslije dužeg vremena, da se pristupi izgradnji mosta Hum-Šćepan Polje i da se konačno završi dionica puta od Foče do Huma. To je dionica koja je duga oko 20 kilometara. Mi smo uradili projekte za most i put, obezbjedili smo sredstva tako da smo stvorili pretpostavke da timovi koji budu radili mogu dalje nastaviti i da konačno ovaj projekat bude završen – rekao je Mitrović.

Kako je rekao, za dionicu od Graničnog prelaza Hum do Foče, zadužen je entitet Republika Srpska (RS), odnosno Javno preduzeće Putevi Republike Srpske.

– To se nalazi u prioritetima, tako da imamo priliku da izgradnjom mosta RS riješi ovu dionicu na zadovoljstvo svih građana i da ovu rutu praktično omogućimo za nesmetani saobraćaj kako stanovnika BiH, tako i Crne Gore. Potrebno je to riješiti i zbog same bezbjednosti i prohodnosti i da na neki način Crnu Goru približimo BiH i obrnuto – rekao je Mitrović.

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Ervin Ibrahimović izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja memoranduma o saradnji s BiH.

– Potpisivanje memoranduma je početak onoga što žele i građani obje države, a to je da i naši putevi budu potvrda dobrih odnosa. BiH i Crna Gora imaju izvanredne bilateralne i prijateljske odnose. Nažalost, putna infrastruktura ne oslikava te naše dobre odnose. Vjerujem da smo danas napravili veliki iskorak u tom pravcu i da ćemo u narednom periodu dati snažan akcenat ne samo na izgradnji ovog mosta nego i ostalih dijelova koji povezuju ove dvije države – rekao je Ibrahimović.

Istakao je da kroz ovaj memorandum žele nastaviti priču o Jadransko-jonskoj autocesti i izgradnji željeznice između Nikšića i Čapljine.

Podsjetio je da su bh. građani među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori i da Crnogorci sa zadovoljstvom posjećuju BiH, te da su veze dviju država pravi primjer na Zapadnom Balkanu kako se odnosi trebaju njegovati.

– Napokon dvije države su stavile potpis na ono što je trebalo davno da se uradi. Vjerujem i moj uvaženi kolega Mitrović, a i Vlada Crne Gore će dati snažniji akcenat, da ovu priču kada je u pitanju most završe, kao i sve one priključne puteve – rekao je Ibrahimović.

Continue Reading