Connect with us

SVIJET

Brdo kod Kranja: Samit čelnika EU-a i Zapadnog Balkana pruža priliku za raspravu o strateškoj važnosti regije za Uniju

Brdo kod Kranja: Samit čelnika EU-a i Zapadnog Balkana pruža priliku za raspravu o strateškoj važnosti regije za Uniju

Samit čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana pruža priliku za raspravu o strateškoj važnosti regije za Uniju, poručeno je uoči njegovog početka na Brdu kod Kranja, javlja Anadolu Agency (AA).

Samitom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će predstavljati EU, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a pridružit će im se visoki predstavnik EU-a Josep Borrell i komesar za evropsko susjedstvo i proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

Plenarnoj sjednici, koja bi trebalo da uslijedi nakon svečanog dočeka lidera, prisustvovaće predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

Samit na Brdu kod Kranja bit će prilika za reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, saopćeno je ranije, što predstavlja zajednički strateški interes zemalja regije.

Lideri će razgovarati i o saradnji na ubrzanju socio-ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19, uključujući isporuke vakcina protiv koronavirusa. Bit će riječi o implementaciji Ekonomskog i investicionog plana i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i produbljivanju saradnje na političkom i planu sigurnosti.

Na kraju samita, lideri EU-a će usvojiti deklaraciju, koju su pozvani da podrže i čelnici država Zapadnog Balkana.

Agency (AA)

Continue Reading