Connect with us

KAKANJ

Centar za mentalno zdravlje Kakanj, obilježio 10. oktobar Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlje ove godine se obilježava pod sloganom“ Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti. Tim povodom Centar za mentalno zdravlje Kakanj provodi niz aktivnosti s ciljem promocije mentalnog zdravlja.

Jedna od aktivnosti je i radni sastanak koji je održan sa predstavncima Institucija u zajednici.

„Ono što je meni značajno jeste da kolegice koje rade u odgojno obrazovnim ustanovama, u Centru za socijalni rad i policiji, primjećuju te izvore nejednakosti i da zapravo pokušavaju da djeluju na to kroz različite aktivnosti, kako bi se smanjio rizik po mentalno zdravlje ali generalno i po blagostanje djece“ , kazao je Esmin Brodlija iz Centra za mentalno zdravlje Kakanj.

Esmin Brodlija

Prema riječima Brodlije, svugdje oko nas su određene predrasude kao i nejednako postupanje prema ljudima, što nepovoljno utiče na mentalno zdravlje tih lica. Samim tim i dostupnost uslugama mentalnog zdravlja nije svugdje ista.

„Mi zaista na području Općine Kakanj nastojimo da to svedemo na minimum i da smo nekako dostupni koliko god je to moguće našim građanima iz bilo kojeg dijela Općine. Tako da mi koristimo i internet platforme i kontakt putem telefona i vibera, kako bismo što kvalitetnije pružili uslugu našim klijentima“ dodao je Brodlija.

Mentalno zdravlje je nešto što pripada svim ljudima, čini život kvalitetnijim i dio je sveopćeg zdravlja.

„Kako god neki mentalni poremećaj, poput depresije mogu da dovedu do pogoršanja nekih hroničnih stanja, tipa dijebetesa ili kardiovaskularnih oboljenja, tako određeni fizički problemi mogu da izazovu određene mentalne poteškoće. Iz tog razloga je važno da potražimo pomoć psihijatra, psihologa i drugih stručnjaka u Centrima za mentalno zdravlje“, poručio je Brodlija.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta, kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

ntvic.ba

Continue Reading