Connect with us

BIZNIS

Centralna banka BiH: Očekivana godišnja inflacija u 2022. godini oko 14 posto

23.12.2022.
Agencija Anadolija

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) je saopšteno da bi očekivana godišnja inflacija u 2022. godini mogla iznositi oko 14 posto, javlja Anadolu Agency (AA)

“Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 12. decembra 2022. godine CBBiH procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2022. godine na četiri posto. Naša preliminarna procjena je da će ekonomska aktivnost znatno usporiti u zadnjem kvartalu tekuće godine, do stope od 2,9 posto na godišnjem nivou, usljed smanjenja broja narudžbi iz inostranstva te visoke inflacije”, navode iz CB BiH.

Dodaje se da prema projekciji iz njihovog srednjoročnog makroekonomskog modela za BiH iz novembra, očekivani rast realnog BDP-a u 2022. godini iznosi 4,1 posto, što je veoma usklađeno s posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti.

“Na osnovu zvaničnih podatka iz oktobra 2022. godine, kao i podataka o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se kako će godišnja inflacija i u četvrtom kvartalu biti veoma visoka (15,9 posto), ali ipak nešto niža u odnosu na treći kvartal tekuće godine”, navode iz CB BiH.

Dodaju da se dalje usporavanje inflacije očekuje u prvoj polovini naredne godine, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2022. godine te efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

“Uprkos očekivanom usporavanju inflacije u 2023. godini, ona će i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za BiH”, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da bitan uticaj na kretanje inflacije u narednoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu koje su, prema službenim podacima za prvih deset mjeseci u 2022. godini, čak blago pale (za 0,5 posto) u odnosu na isti period 2021. godine.

U procjenama inflacije u određenoj mjeri je kalibriran cjenovni pododjeljak stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, na osnovu dostupnih informacija o mogućem rastu cijena električne energije za domaće potrošače. Međutim, u FBiH još uvijek nema zvaničnog zahtjeva za korekciju cijene pa je i procijenjeni direktni efekat nepotpun.

“Trenutno nemamo informacije na osnovu kojih bismo procijenili uticaj eventualnog povećanja cijena električne energije na domaćem tržištu na robe i usluge proizvedene i pružene u zemlji, a što je svakako bitan faktor pri procjeni inflacije. Zbog svega navedenog postoji mogućnost da inflacija bude nešto viša u odnosu na procjene”, navode iz CB BiH.

Continue Reading