Connect with us

RELIGIJA

Centralnim mevludskim programom u Kaknju obilježen 12. Rebiul-evvel – Dan rođenja Muhammeda a.s

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s u islamskoj tradiciji obilježava se 12. Rebiul-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Na taj način muslimani se prisjećaju Poslanikovog rođenja, njegovog života ali i vjerovjesničke misije.

Dan rođenja Muhammeda a.s. je jedan od najradosnijih dana za muslimane, jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadeset i tri godine vjerovjesničke misije, bio je uzor i primjer svima i on je radost svim svjetovima, istakao je glavni imam MIZ Kakanj.

 “Muhammed a.s je potpuna milost i u riječima i u djelima. I prihvatanjem njega ili njegove riječi, mi ustvari prihvatamo milost. Kada ne slijedimo ili odbijamo poslanika, mi odbijamo milost, što nije dobro.

Poslanik a.s je došao na ovaj svijet želeći više nama nego sam sebi. Uostalom, njegove posljednje riječi bile su ummeti, ummeti, što bi u prijevodu značilo, moj ummete šta li će sa vama biti”, kazao je mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Sulejman ef. Čeliković

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao vrh ljudskosti s obzirom da je kao divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Tradicija učenja mevluda povodom 12. Rebiul-evvela nam je potrebna više nego ikad, naglasio je dr. Ferid ef. Dautović izaslanik muftije sarajevskog.

 “Kroz organizovanje mevluda naše su porodice bile u punom kapacitetu angažirane. I majka u kući i dijete koje je pomagalo u toj prostoriji. I u vrijeme samog učenja mevluda, ljudi su bili nekako privrženiji samom tom događaju.

Mislim da smo mi danas  izgubili tu tradiciju mevluda kojoj smo se učili, odnosno zaboravili smo, kako se treba  ponašati prema poslaniku, prema roditelju, prijatelju, komšiji i prema drugima.

Zbog toga nam to nedostaje i zato vidimo veliku razliku između generacija koje su živjele na taj način i onih koji danas ne žive tako”, istakao je dr. Ferid ef. Dautović, izaslanik muftije sarajevskog.

Ferid ef. Dautović

Posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s rođen je u ponedjeljak, 12. Rebiul-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571 godine. Najodabraniji je Allahov poslanik i vjerovjesnik. Ljudska srca plijenio je toplinom svoje iskrene riječi i blagošću, jer je poznavao ljudsku prirodu čovjeka sa kojim je razgovarao, njegove tajne srca i duše.

Obaveza njegovog ummeta jeste da se probudi iz nemara, da se vrati svome Poslaniku, da ga upozna, cijeni i poštuje, da veliča njega i njegov sunnet, da ga slijedi, kako u govoru, tako i u djelima, poručeno je sa ovog mevludskog programa.

ntvic.ba

Continue Reading