Connect with us

BIH

CIK BiH: Nisu se stekli uvjeti za potvrđivanje rezultata posrednih izbora i dodjelu mandata u Dom naroda FBiH

26.12.2022.
ntvic.ba

Centralna izborna komisija Bosne  Hercegovine (CIKBiH) je na 99. sjednici, održanoj 20. decembra, nedostajuća preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri iz reda Ostalih, popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dojeli mandata istekao je u petak, 23. decembra. Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podnešeno je osam žalbi, a žalbe su podnijeli Stojak Radojka, Laburistička stranka BiH (četiri žalbe) i Novi početak (tri žalbe).

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

Zbog naprijed navedenog, još uvijek se nisu stekli uvjeti da Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodjeli mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, pa samim tim nisu se stekli ni uvjeti za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, saopšteno je iz Ureda za informisanje CIKBiH. 

Continue Reading