Connect with us

KAKANJ

Crveni križ Kakanj u 2021. godini realizirao većinu zacrtanih ciljeva

Aktuelna situacija izazvana pandemijom koronavirusa u 2021. godini utjecala je i na intenzivniji rad Crvenog križa Kakanj.  Međutim, uloženi su maksimalni napori da planirane aktivnosti budu realizirane kako bi ova organizacija zadovoljila sve potrebe svojih korisnika i upravo u ovakvim okolnostima pokazala da je spremna na djelovanje u skladu sa svojim zacrtanim ciljevima i principima.

Rad Crvenog križa Kakanj prošle godine obilježile su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, organiziranje obuke iz prve pomoći kandidata za vozače motornih vozila, te mnogobrojne aktivnosti Sekcije volontera. Iz kakanjskog Crvenog križa naglašavaju da su u 2021. godini imali određenih zastoja u organizaciji akcija darivanja krvi, obzirom na aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

“U prošloj godini smo prikupili oko 400 doza krvi dok su potrebe naših sugrađana bile mnogo veće. Prema podacima iz JU Kantonalna bolnica Zenica njih 650 je iskazalo potrebu, a Crveni križ Općine Kakanj je uspio obezbijediti 400 doza. Preostalih 250 doza obezbijeđeno je iz drugih Općina ZDK-a”, kazao je Ibrahim Kulović, predsjednik Crvenog križa Općine Kakanj.

Ibrahim Kulović

U protekloj godini uspješno je realiziran projekat “Aktivno starenje” kojeg je finansijski podržala Općina Kakanj. Obezbijeđen je određeni kontingent opreme za rad sekcije volontera, a provedene su i značajne aktivnosti sa podmladkom Crvenog križa.

 “U ovoj godini pokušat ćemo da organiziramo nekoliko akcija koje se odnose na zaštitu okoline, na brigu i obilazak starijih osoba. U tom smislu omogućili smo omladini da daju svoje prijedloge. Ako bude potrebno tražit ćemo i finansijsku pomoć institucija za navedene aktivnosti, ali mislim da neće biti potrebe za tim”, naglasio je Kulović.

Osnovni principi

Crveni križ Kakanj u skladu sa zakonskim propisima realizira programe socijalno – humanitarne djelatnosti i zdravstvene djelatnosti. Pored toga ova organizacija je zadužena i za pripravnost i odgovor na prirodne i druge nesreće, te je njena uloga od nemjerljivog značaja na području Općine Kakanj, ali i šire.

ntvic.ba

Continue Reading