Connect with us

ZE-DO KANTON

Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici dobio je novi solarni sistem za pripremu sanitarne vode

Novi solarni sistem za pripremu sanitarne vode, implementiran je zahvaljujući zajedničkom projektu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i “Caritasa” Švicarske.

Postavljanje solarnih kolektora i dva velika spremnika vode sa opremom koštalo je 30.000 KM, od čega je 25.000 KM putem resornog ministarstva osigurala Vlada ZDK-a.

Ministar Spahija Kozlić rekao je prilikom obilaska instaliranog sistema da je ovo pilot projekat, te da resorno ministarstvo planira nova ulaganja u izvore energije naklonjene prijateljski prema okolišu. Zahvaljujući velikim spremnicima, djeca će imati 24 sata toplu vodu za kupanje, a na sistem je spojena i đačka kuhinja.

„Ovdje je postojao stari sistem električnih bojlera iz 1969. godine, koji smo eliminisali i sada djeca mogu koristiti toplu vodu u punom kapacitetu. Instalacijom sistema postižu se uštede električne energije od 70 posto, a investicija bi trebala da se vrati za tri godine“, rekao je ministar Kozlić.

Spahija Kozlić

Projekt menadžer “Caritasa” Švicarske Fuad Imamović rekao je da je, osim ekološkog aspekta, cilj bio postići uštede, jer se radi o velikom objektu sa oko 100 korisnika. Dodao je da je ovo dobar primjer za druge javne objekte, ali i za građane koji namjeravaju koristiti solarnu energij

Press služba ZDK

Continue Reading