Connect with us

KAKANJ

Danas je Međunarodn dan kulturne baštine – Pogledajte veoma rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

Povodom 23. septembra – Međunarodnog dana kulturne baštine Općina Kakanj objavila je veoma rijetke fotografije Zgošćanskog stećka, najpoznatijeg i najreprezentativnijeg stećka u Bosni i Hercegovini.

Radi se o fotografiji stećka u mjestu Zgošća kod Kaknja, gdje se nalazio do 1914. godine, fotografiji transporta stećka iz Kaknja u Sarajevo te fotografiji stećka u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Kako navode iz Općine, jedan od najljepših segmenata evropske i svjetske baštine su stećci, među kojima je najpoznatiji Zgošćanski stećak.

Zgošćanski stećak, čija je težina 14 tona, obilato je ukrašen najbogatijim motivima tadašnjeg doba. Pronašao ga je u neposrednoj blizini Kaknja, na lokalitetu Crkvine, historičar Ćiro Truhelka, koji ga je 1914. prenio u Botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevu.


Zgošćanski stećak ispred Zemaljskog muzeja (Foto: Općina Kakanj)

Prije nekoliko godina izrađena je i replika Zgošćanskog stećka, koja je postavljena na Trgu BiH ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, te replika Zgošćanskog obeliska, koja je postavljena u centralnoj gradskoj jezgri Kaknja.

Transport Zgošćanskog stećka (Foto: Općina Kakanj)

“Mi u Kaknju smo popisali stećke na našem području, i one koji su tu u našem okruženju, i one koji su odvezeni van Kaknja, i pod budnim okom pazimo gdje su, u kakvom stanju i kako se ljudi odnose prema njima. Naša patriotska obaveza je da pazimo na sva znamenja srednjovjekovne Bosne. Znamo, prvi koraci su teški, ali mi ih pravimo. Nije jednostavno nakon dugog perioda sistematskog gušenja bosanske patriotske svijesti i umanjivanja značaja bosanskog srednjovjekovlja, podići tako snažan patriotski glas. Ovom prilikom želim apelirati na sve patriote da, uz stare bosanske gradove, sačuvamo i ono stećaka na području BiH koliko ih je ostalo. Ako mi budemo loš primjer i ako buduće generacije, slijedeći nas, dopuste da nestane stećaka i drugih simbola srednjovjekovne Bosne, nestat će simbola koji opominju, a tada će i država Bosna i Hercegovina doći u opasnost”, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Press Općine Kakanj

Continue Reading