Connect with us

ZE-DO KANTON

Danas je Svjetski dan čistog zraka za plavo nebo

Međunarodni dani su prilike za edukaciju opće javnosti o pitanjima koja izazivaju zabrinutost, mobilizaciju političke volje i resursa za rješavanje problema te slavljenje i jačanje dostignuća čovječanstva.

U Institutut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ podsjećaju da je sedmi septembar utvrđen kao datum obilježavanja rezolucijom UN-a 2019. godine na 74. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Prvi svjetski dan čistog zraka za plavo nebo, sa temom “Čist zrak za sve”, održan je 7. septembra prošle, 2020. godine. Cilj međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo je da se ukaže pažnja i podrže akcije koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete zraka.

– Zagađenje zraka je globalni problem koji utiče na zdravlje ljudi, zdravlje planete i na klimatske promjene, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a. Moramo osigurati da čist zrak bude dostupan svima, bez obzira na geografski položaj ili društveno -ekonomski status. Da bi to postigao, svijet će morati poduzeti odlučne, hitne mjere.”

Zdrav zrak, zdrava planeta

– Ovogodišnji fokus je na davanju prioriteta potrebi za zdravim zrakom za sve, uz održavanje dovoljno prostora da se obuhvati i druga kritična pitanja poput klimatskih promjena, zdravlja ljudi i planete, kao i ciljeve održivog razvoja. Ovaj dan služi kao poziv na akciju kako bismo uskladili naše napore i zahtijevali naše pravo na čisti zrak. Utjecaj na zdravlje – male, nevidljive čestice prodiru duboko u naša pluća, krvotok i tijelo. Ovi zagađivači su odgovorni za otprilike jednu trećinu smrtnih slučajeva od moždanog udara, hronične respiratorne bolesti i raka pluća, kao i za četvrtinu smrtnih slučajeva od srčanog udara, navodi dr. Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

dr. Jasmin Durmišević

 Zagađenje zraka najveći je ekološki rizik po ljudsko zdravlje i jedan od glavnih sprečivih uzroka smrti i bolesti, a procjenjuje se da se oko 6,5 miliona preuranjenih smrti (2016.) u cijelom svijetu pripisuje zagađenju zraka u zatvorenom i na otvorenom. Procjenjuje se da je 92 posto stanovništva izloženo zagađenom zraku. Zagađeni zrak posebno pogađa djecu, žene i starije osobe, sa povećanom povezanošću sa bolestima kao što su demencija, dijabetes, COVID-19, kardiovaskularne i neurološke bolesti.

Danas međunarodna zajednica se slaže u tome da poboljšanje kvalitete zraka može ublažiti klimatske promjene i da napori za ublažavanje klimatskih promjena mogu poboljšati kvalitetu zraka. Potaknuta sve većim interesom međunarodne zajednice za čist zrak i naglašavajući potrebu ulaganja daljnjih napora za poboljšanje kvalitete zraka, uključujući smanjenje zagađenja zraka, radi zaštite zdravlja ljudi, Generalna skupština odlučila je 7. septembar proglasiti Međunarodnim danom čistog zraka za plavo nebo.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Continue Reading