Connect with us

KAKANJ

Danas je zadnji dan “Jesenjeg sajma poljoprivrede i rukotvorina Kakanj 2021”

Na maloj cesti u Kaknju država se “Jesenji sajam poljoprivrede i rukotvorina Kakanj 2021” u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja “KAP” Kakanj. Na trodnevnom sajmu svoje proizvode predstavilo je 16 domaćih poljoprivrednih proizvođača kojima je ovo je prilika da promovišu i plasiraju svoje proizvode, te da razgovaraju sa kupcima ali i da međusobno razmjene iskustva.

predsj. Udruženja “TRST” Tršće sa članicama

“Ovom prilikom bih da se zahvalim Savezu “KAP” što su nas pozvali. Ovo je jedinstvena prilika za članice našeg Udruženja, da se predstavimo sa svojim proizvodima, i ovo je izvrsna reklama za nas. Sve domaće proizvode koje pravimo možete naći tokom cijele godine kod naših članica.”- izjavila je Elsa Čeliković- predsj. Udruženja “TRST” Tršće.

Behija Alajbegović

“Ja sam Behija Alajbegović i prvi put učestvujem na sajmu. Plasteničkom proizvodnjom bavim se 18 godina, pravim sve domaće proizvode od voća i povrća. Zadovoljna sam učešćem na sajmu, jer mi je ovo prilika da i ja predstavim svoje proizvode.”

Kako je istakao predsjednik Saveza Udruženja UPP “ KAP” Kakanj Almir Trakić, cilj sajma je promovisanje tradicionalnih proizvoda, ruralnog turizma, razvoja sela i poljoprivredne proizvodnje, odnosno, cjelokupnog poljoprivrednog razvoja na području općine Kakanj. On je dodao i da je prošla godina bila izuzetno teška za sve poljoprivredne proizvođače, zbog suše koja je pogodila naše područje. Veliki gubici bilježe se u svim granama a naročito kod pčelara, čiji je štand na sajmu bio bez ijedne tegle meda.

“Nažalost imali smo tešku poljoprivrednu godinu, ove godine pčelari nisu imali meda, stradali su ratari i stočari. Zahvaljujući sistemu navodnjavanja pojedini poljoprivrednici su ipak uspjeli nešto proizvesti.”- kazao je Almir Trakić, predsj. Saveza UPP “KAP” Kakanj.

Održavanjem ovakvih sajamskim manifestacija namjera je da se pojača poljoprivredna saradnja i stvori ambijent kojim proizvođači mogu brže uspostaviti kontakt sa potencijalnim kupcima, istakao je načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević koji je i svečano otvorio sajam.

“Zadovoljstvo mi je danas biti u Kaknju i otvoriti prvi sajam poljoprivrede, nadam se da nećemo stati na ovome. Opredjeljenje Općine Kakanj jeste da potičemo poljoprivredu i privredu za koju izdvajamo oko pola miliona KM za različite poticajne mjere.  Zadovoljstvo mi je vidjeti danas naše proizvođače koji su vrijedno radili i izložili svoje proizvode.” – poručio je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

Pored sajma upriličen je okrugli sto na temu “Stanje razvoj i perspektiva poljoprivrede na području općine Kakanj”, a gost predavač bio je prof. dr. Nezir Tanović. Za zadnji dan sajma je planirano održavanje seminara na temu “Peradarska proizvodnaj u ZDK”. Gosti predavači su Benijamir Hurdić, prof. dr. Tanja Ilić i Rusmir Goletić.  Svi učesnici sajma dobit će zahvalnice a bit će upriličeno i proglašenje najljepše uređenog izložbeno – prodajnog štanda.

Continue Reading