Connect with us

Uncategorized

Dijabetes – bolest modernog društva protiv koje se najbolje boriti prevencijom i kontrolom

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava u više od 170 država svijeta još od 1991. godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane  Zenica je proteklih dana priredio nekoliko sadržaja u cilju promocije značaja ove borbe, ali i edukacije građana, kao najboljeg odgovora na porast broja oboljelih i prijetnje nekontrolisanog širenja bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Internacionalne dijabetološke federacije u Bosni i Hercegovini od 1.000 stanovnika njih 270 ima dijagnozu šećerne bolesti, te dodatnih 100 osoba ima simptome šećerne bolesti, a da još nije uspostavljena dijagnoza,

Ove godine u fokusu djelovanja INZ-a su bile osobe već oboljele od dijabetesa, ali i zdrava populacija, kojoj je potrebno skrenuti pažnju na simptome dijabetesa i time potencijalno, na vrijeme, otkriti bolest i postaviti dijagnozu.

Edukacijom o  zdravim životnim navikama dosta toga se može uraditi, ali da je sve stvar “dobre organizacije” života pojedinaca i porodica, istakla je nutricionostica Instituta.  

– Živimo u moderno doba kad navodno imamo jako malo vremena za fizičku aktivnost, ali i kvalitetnu pripremu i širok odabir namirnica za obroke. Ipak, mnogo toga se može bolje organizirati, a direktan rezultat toga je prevencija mnogih bolesti i zdraviji život.

Maja Jonjić, nutricionistkinja INZ-a

Tjelesno vježbanje moćno je oružje u prevenciji ali i liječenju dijabetesa. Ako se osobe s povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti, poput onih s preddijabetesom, uključe dovoljno rano u strukturirane programe tjelesnog vježbanja, značajno će smanjiti rizik za progresiju u dijabetes. Također, tjelesno vježbanje kod već razvijenog dijabetesa može dodatno pridonijeti smanjenju rizika nastanka kroničnih krvožilnih komplikacija. Prevencija je uvijek ono na što ljudi trebaju obratiti pažnju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Continue Reading