Connect with us

BIH

Dr. Nermin Sarajlić obavio obdukciju tijela malene Džene Gadžun

Završena je obdukcija tijela tragično preminule dvoipogodišnje Džene Gadžun koju je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo danas obavio vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić.

– Završena je obdukcija i uzeti su uzorci za dodatne analize i kad to bude urađeno, znat ćemo više. U ovom trenutku nemoguće je još govoriti o uzroku smrti – kazao je dr. Sarajlić za Faktor.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kratko su nam samo kazali kako se poduzimaju intenzivne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tragičnog događaja u kojem je preminula dvoipogodišnja djevojčica.

Iako iz Tužilaštva KS ne žele govoriti o pojedinačnim procesnim radnjama, niti detaljnije komentirati istragu koja je u toku, saznajemo da nalaz obdukcije, kojim će se utvrditi uzrok smrti, neće sam biti dovoljan da se utvrdi šta je tačno dovelo do komplikacija i kome, te posljedično smrti djeteta.

Za to će biti potrebno obaviti i dodatna timska medicinska vještačenja, kao i dodatne analize i vještačenja koje provode vještaci i istražitelji policije.

Osim toga, bit će analizirane izjave više osoba involviranih u ovoj slučaj, nakon čega će se utvrditi da li postoje elementi krivičnog djela.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su sinoć, podsjetimo, izuzeli videonadzor iz privatne stomatološke ordinacije “Bejtović”, gdje je rađena sporna operacija.

Ranije je izuzet sav pribor i oprema koji su korištenio tokom operacije, a koji će biti detaljno analizirani i vještačeni.

Napomenimo i da su prethodnih dana obavljeni inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr. Halimić”, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr Suad Rožajac” i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”.

Također, iz kompanije Verlab, jedine laboratorije koja je ovlaštena za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, ističu kako nijedna od zdravstvenih ustanova koje su dio slučaja smrti djevojčice Džene Gadžun nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonima BiH.

Dvoipogodišnja djevojčica je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

Nakon operacije curica je pala u komu. Hitno je prevezena u KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. U vezi s ovim slučajem policiju je obavijestila Hitna pomoć, koja je i odvezla djevojčicu iz privatne ordinacije u KCUS, gdje je u nedjelju preminula.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Bejtović.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

Izvor: Faktor.ba