Connect with us

SVIJET

EU smanjila potrošnju plina za 20 posto u posljednja četiri mjeseca

21.12.2022.
Agencije

Zemlje EU-a smanjile su količinu prirodnog plina koju troše za 20 posto u posljednja četiri mjeseca kako su se prilagodile energetskoj krizi, objavila je u utorak statistička agencija Unije. 

Sveukupno gledano, broj je veći od dogovorenog cilja od 15 posto koji su zemlje članice Evropske unije potpisale u augustu.

Naglašeno je nastojanje bloka da smanji potražnju za energijom dok se nosi sa znatno smanjenim opskrbama iz Rusije, koja je zatvorila neke plinske dotoke u znak odmazde za sankcije EU-a zbog rata u Ukrajini, navodi AFP.

Finska je prednjačila u padu potrošnje plina, s padom potrošnje plina za 53 posto između augusta i novembra, u usporedbi s prosječnom potrošnjom za to razdoblje između 2017. i 2021., objavio je Eurostat.

Sve osim dvije zemlje EU-a pokazale su pad, pri čemu su najveće ekonomije Njemačka i Francuska smanjile količinu korištenog plina za 25 odnosno 20 posto u tom razdoblju.

Malta i Slovačka zabilježile su porast u potrošnji plina manje od 10 posto tokom ta četiri mjeseca. Kipar je bio jedina zemlja EU koja nije koristila prirodni plin.