Connect with us

BIH

Građani FBiH iz godine u godinu, sve više novca troše na kockanje, klađenje i igre na sreću

Prema podacima Porezne uprave, građani FBIH su u 2021. godini na klađenje potrošili blizu 1, 6 milijardi KM. Najviše novca u kladionicama u prošloj godini su potrošili stanovnici Tuzlanskog, pa Hercegovačko-neretvanskog, potom Sarajevskog, a zatim Srednjobosanskog kantona, koji je godinama na posljednjem mjestu po visini prosječne plaće, a čiji su stanovnici u 2021. godini na klađenje dali iznos kantonalnog budžeta.

Kako bih utjecali na svijest onih koji svakodnevno posjećuju kladionice, Udruženje Omladinski kulturni centar Kakanj, već nekoliko godina implementira projekte s ciljem preveniranja ove pošasti.

Kako ističu iz ovog Udruženja, rezultati su vidljivi ali je potrebno još raditi kako bi se postigli znatniji efekti.

Bez obzira što su duboko svjesni da neće ostvariti željeni dobitak, ljudi ipak odlaze u kladionice i troše svoj novac. Nikako ne treba zaboraviti činjenicu da na području Općine Kakanj, broj kladionica u posljednjih nekoliko godina varira od 39 do 45, što je mnogo u odnosu na broj stanovnika. Zabrinjavajuće je što su uplatna mjesta  često u blizini škola, džamija i ostalih ustanova u koje svakodnevno odlaze djeca i mladi.

ntvic.ba

Continue Reading