Connect with us

KAKANJ

Gradska biblioteka Kakanj obilježila Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Učenici Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ posjetili su Gradsku biblioteku Kakanj, te učestvovali u programu obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini. Kako je istakla njihova učiteljica, bila je ovo prilika da djeca nauče nešto novo, ali i da osjete čari pisane riječi.

 „Zašto smo baš došli u Gradsku biblioteku? Pa zato da djeca osjete miris knjiga, da osjete papir među prstima. Jer sve je više prisutan telefon i ekranizacija svega.

Djeca iako čitaju, čitaju preko telefona i nekako naljepše nam je bilo da dođemo u biblioteku. Nakon druženja koje smo ovdje imali djeca su se počastila i kestenom i vidjeli su kako se kesten peče, te su i mnogo toga naučili i izvukli dosta pouka“, kazala je učiteljica  Ilda Arnautović.

Učenici su imali priliku uživati u čitanju, igrokazu i glumi, te su kako ističu posebno oduševljeni slikovnicom “Kestenjar”, koja je na njih ostavila poseban utisak, obzirom da je primjerena njihovom uzrastu.

„Jako mi se dopala ova priča, jer pokazuje kakav odnos trebamo imati prema drugima, te da će pomoć doći kada se budemo najmanje nadali. Također, ova priča je pokazala da pas može biti čovjekov najbolji prijatelj“, istakla je Nedžla Kovač učenica OŠ“Hamdija Kreševljaković“ Kakanj.

Djeca su za ovu priliku napravila i igrokaz sa tekstom iz knjige „Kestenjar“

„Jako mi se dopala ova priča i bilo mi je drago da sam ja glumio kestenjara. Baš mi se svidjelo, evo lijepo se  družimo i jedemo kestenje“, zaključio je Emin Zaimović učenik OŠ“Hamdija Kreševljaković“ Kakanj.

Biblioteke su mjesta cjeloživotnog učenja i one su neizostavni dio naučnog i obrazovnog procesa. U današnjem digitalnom dobu biblioteke su dobile priliku da uđu u dom svakog korisnika.

Stoga je veoma važno da učenici osnovnih i srednjih škola i općenito mladi ljudi, više vremena posvete knjizi i da stečeno znanje usmjere ka unaprijeđenju šire društvene zajednice, poručili su iz Gradske biblioteke Kakanj koja već dugo realizira ovakve i slične  kreativno-književne projekte.

ntvic.ba

Continue Reading