Connect with us

KAKANJ

Iz Doma zdravlja Kakanj građane pozivaju na masovnu vakcinaciju u cilju zaštite ličnog i kolektivnog zdravlja pozivaju.

Svakodnevno na tri vakcinalna punkta kakanjski Dom zdravlja provodi proces masovne imunizacije. Vakcina u Kaknju ima dovoljno, a iz ove zdravstvene ustanove poručuju da su vakcine dostupne svima i da bi se, u slučaju potrebe, vakcinacija mogla organizovati na osam punktova istovremeno.

Prema podacima iz Doma zdravlja Kakanj do sada u Kaknju dato skoro 12.000 vakcina. Prvom je dozom vakcinisano oko 7.300 građana, dok je revakcinisano 3.950 građana.

Od nedavno, po principi otvorenih vrata, bez najave i bez poziva, obavlja se i proces revakninacije.  

Revakcinacija vakcinom Pfizer vrši se tri sedmice od vakcinacije prvom dozom, nakon primljene prve doze Sinovaca i Sinopharma revakcinacija se provodi nakon četiri sedmice, a revakcinacija AstraZenecom je skraćena sa tri mjeseca na šest sedmica. Iz Doma zdravlja ističu da poziva na revakcinaciju više nema, te sa se građani vakcinisani jednom dozom na vakcinalne punktove trebaju javiti po isteku predviđenog roka.

Kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječio veći broj teže oboljelih, imunizacija, upozoravaju zdravstveni radnici, mora biti masovnija. Krajem jeseni i početkom zime očekuje se veći broj covid pozivitnih pacijenata, a praksa pokazuje da teže obolijevaju upravo oni koji nisu vakcinisani.

Continue Reading