Connect with us

KULTURA

Izložbom „Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“ obilježen Dan Bošnjaka u Zenici

Dan Bošnjaka označava povijesni trenutak kada su se Bošnjaci izborili za slobodu svog identiteta i za neotuđivo pravo na svoje stvarno ime. Prije 28. godina u opkoljenom Sarajevu održan je Prvi Bošnjački sabor koji je donio odluku o povratku starog narodnog imena Bošnjak. Kako bi podsjetili na taj izuzetno značajan događaj u Zenici je upriličena izložba „Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“.

Amna Softić

„To je hronološki slijed koji prikazuje život Alije Izetbegovića, sadrži 40 panela. Međutim, vrlo je teško reći da mi možemo kroz 40 fotografija prikazati život, lik i djelo Alije Izetbegovića“, istakla je Amna Softić predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.

Bošnjaci su i u najtežim okolnostima uspjeli da, zajedno sa drugim bh. patriotama, obnove nezavisnost Bosne i Hercegovine, te da reafirmiraju vlastiti identitet, vjeru i kulturu. U svojoj historiji Bošnjaci su doživjeli i brojna stradanja ali i negiranje vlastitog  identiteta, istakao je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Sanjin Kodric

“Mnogo moramo raditi na afirmaciji Bošnjaka kao naroda, našeg identiteta, naše kulture, pogotovo onih ključnih identitetskih značajki počev od jezika, književnosti, historije i baštine. Naravno, mi moramo istovremeno biti otvoreni ka drugima i zajednički graditi Bosnu i Hercegovinu kao jedno multietničko, multikulturno i interkulturno društvo.

Ali snagu i rješenje za vlastite probleme, prije svega moramo tražiti u sebi i našem unutrašnjem dijalogu a onda se otvarati u dijalogu ka drugima”, poručio je prof. dr. Sanjin Kodrić predsjednik BZK “Preporod”.

Uz sve probleme, osporavanja i otpore, Bosna i Hercegovina je danas suverena, jedinstvena i samostalna država. Bošnjaci su vezivno tkivo Bosne i Hercegovine, koja je temelj i okvir njihovog opstanka, poručeno je sa ove izložbe.

Alija Izetbegović

ntvic.ba

Continue Reading