Connect with us

KAKANJ

Jabukov pekmez u porodici Hadžić – tradicija i lijek

Voćnjaci u kakanjskim selima ove su godine prepuni slatkih plodova voća, ali najviše su ‘rodile’ jabuke. Ovih se dana intenzivno vrši njihova berba i pravljenje (kuhanje) pekmeza. Pred mnogim kućama mogu se vidjeti vatra i kazan u kojem se priprema pekmez, bilo kiseli ili slatki. Mi smo zabilježili nesvakidašnji prizor u avliji porodice Hadžić u Obrima gdje se pekmez ‘kuhao’ čak u četiri kazana.

Almas Hadžić

U bašći Hadžića ove su godine jabuke izuzetno ‘rodile’, tako da ih je bilo i za pekmeza. Braća i sestre sa svojim porodicama, zajednički su se angažirali kako bi iskoristili ovogodišnje jabuke među kojima je većina onih autohtonih, mirisnih i bez ikakvog tretiranja hemijskim sredstvima.

Oni će pekmez skladištiti u svoje ostave, te ga konzumitrati u hladnim zimskim danima znajući nejgova ljekovita svojstva.

Braća Amas i Fikret sa sestrom Mirzetom

Treba napomenuti da pekmez od jabuka sadrži visoku koncentraciju željeza i C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala i kao takav preporučuje se u liječenju anemije.

Pekmez od jabuka ima odlična ljekovita svojstva i pomaže za: smanjenje šećera u krvi, smanjenje holesterola i triglicerida, jačanje i popravljanje krvne slike, smanjenje i liječenje kašlja, nadoknađivanje minerala i vitamina u organizmu, probleme sa jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju.

ntvic.ba

Continue Reading