Connect with us

KAKANJ

Jedan “Socijalni dan” u NTV IC za srednjoškolku Aidu Terzić

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini 15. oktobar implementira kao „Socijalni dan“ odnosno vid praktičnog iskustva za veliki broj srednjoškolaca iz preko 35 lokalnih zajednica u BiH. I na području općine Kakanj realizira se ova aktivnost. U kakanjskim općinskim službama, te kod još 16 drugih kakanjskih poslodavaca, danas rade srednjoškolci, ukupno 30 učenika.

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima.

Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjem kojim će se potencijalno baviti u budućnosti.

Pored koristi koje donosi srednjoškolcima, ovaj projekat benificira i široj zajednici .

Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika u Fond “Socijalnog dana”.

Aida Terzić, učenica je STŠ “Kemal Kapetanović”, drugi je razred ekonomskog smjera a svoj Socijalni dan provodi u NTV IC Kakanj. Kroz rad sa novinarima uči kako prepoznati važnu informaciju te kako istu objektivno i pravovremeno predstaviti gledaocima. Odlazak na teren, uzimanje informacije te process obrade iste do same realizacije u vidu priloga njen je današnji zadatak.

Nakon realizovanih planiranih aktivnosti projekta, sva prikupljena sredstva preusmjeravaju se u Fond Socijalnog dana, iz kojeg bivaju podržani srednjoškolski projekti širom države. Cilj je zadovoljenje potreba mladih i zajednice jer firme ulažu sredstva u svoju zajednicu kao i u ambiciozne mlade ljude.

ntvic.ba

Continue Reading