Connect with us

KAKANJ

JU Dom zdravlja Kakanj: Saopćenje za javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi COVID-19

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa (COVID-19) obavještava javnost da je, od početka pandemije COVID-19 pa do danas, na području općine Kakanj registrovano  3267 slučajeva COVID-19. Od navedenog broja trenutno je 244 slučaja aktivno, 238 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. Trenutno je 6 pacijenata  hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica.  Do danas je 2929 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj   testiranih osoba na COVID-19 je 8272. Na području općine Kakanj registrovano je 125 smrtna slučaja uzrokovanih COVID-19. Do današnjeg dana prvom dozom protiv COVID-19  vakcinisano je 9758 osoba, drugom dozom 9149 osoba i trećom dozom 703 osobe.

Također, koristimo priliku da obavijestimo javnost da je prema urađenoj reviziji ‘Smjernice definicije slučaja za COVID-19 i druge definicije za potrebe nadzora’, koja nam je dostavljena od Instituta za zdravlja i sigurnost hrane-Služba za epidemiologiju i higijenu, za potvrdu slučaja infekcije COVID-19 potrebno raditi PCR test, dok su testiranja AG-RTD testovima (takozvani brzi antigenski testovi) na ravni vjerovatnog ili ima kriterije sumnjivog slučaja. Šta ovo znači? JU „Dom zdravlja“ Kakanj se pridržava svih profesionalnih smjernica u vezi COVID-19 i samo je PCR testiranje relevantno, dok Ag-RDT testiranja se ovdje ne rade i neće biti priznata kao relevantna ni u slučajevima kada pacijent kupi u apoteci Ag-RDT test i njime se testira. Svaki pacijent za kojeg ljekar procijeni da postoji indikacija za testiranje biće testiran PCR testom. Stoga, molimo građane da slušaju i uvažavaju mišljenja ljekara u vezi testiranja, a ne natpise i komentare nestručnih i nekompetentih lica koja veoma često svojim neutemeljenim komentarima šire neistinu i prave konfuziju među stanovništvom. Svaki građanin može bez ikakvih problema saznati bilo koju informaciju kod svog porodičnog ljekara ili u nekoj drugoj pripadajućpj službi u JU „Dom zdravlja“ Kakanj. Još jednom apelujemo na građane da se slobodno i bez ustručavanja za bilo koju nejasnoću ili doumicu u vezi COVID-19 obraćaju stručnim iprofesionalnim licima-ljekarima u porodičnim ambulantama, COVID ambulanti, Hitnoj medicinskoj pomoći itd..

U posljednjih nekoliko sedmica higijensko-epidemiološka situacija u vezi COVID-19 znatno s usložnjava, te iz dana u dan imamo sveći broj novootkrivenih slučajeva COVID-19.

Apelujemo i molimo sve sugrađane  da se i dalje  pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani (ako nije moguće ostvariti dovoljnu udaljenost od drugih osoba) i to na način da maska prekrije i nos i usta (maska nema nikakvu funkciju ako samo prekrije usta, a nos je slobodan), obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Ponovno pozivamo  stanovništvo da se vakcinišu protiv COVID-19, jer je to do danas jedini način kako bi se izbjegli teži oblici obolijevanja od COVID-19 i povećan broj hospitalizacija.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj OBAVEZNO moraju imati zaštitnu masku koja mora prekrivati  nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Izvor: JU Dom zdravlja Kakanj