Connect with us

ZE-DO KANTON

Jupić: Vakcina ima dovoljno i građani ih mogu dobiti na 60 vakcinalnih punktova u ZDK

ZDK je do 05. septembra zaprimio i distribuisao 151.242 doza vakcine, od čega je utrošeno 89.180 doza, odbačeno je 450 doza, a neutrošeno 61.612 doza. Sa dvije doze ukupno je vakcinisano 29.503 građana.

Ministar Jupić naglašava da je stav Svjetske zdravstvene organizacije da je vakcinacija jedini i najbrži izlaz iz pandemije, da nema favorizovanih vakcina, te da je najbolja vakcina “ona do koje možemo trenutno doći”. Naveo je da je većina članova Kriznog štaba primila vakcinu proizvođača Astra Zeneca.

– Neki građani iz ne znam kojih razloga čekaju neku drugu vrstu vakcina i na taj način ugrožavaju svoje i živote najmilijih, a to jednostavno nema bilo kakvog medicinskog utemeljenja. Moramo izbjeći stvaranje animoziteta između vakcinisanih i nevakcinisanih građana te promocijom vakcinacije i stručnim objašnjenjima animirati građane da se vakcinišu – rekao je Jupić.

Smatra da je antivakserski lobi zloupotrijebio nedostatak vakcina, ali da vakcina sada ima dovoljno i da ih građani mogu dobiti na 60 vakcinalih punktova u ovom kantonu.

– Na gotovo svim punktovima rade se “dani otvorenih vrata”, a građani se mogu vakcinisati neradnim danima i u popodnevnim satima. Zdravstveni sektor je sve uradio da se svakom odgovornom građaninu omogući da dobije vakcinu. Na nama je da apelujemo i primjerima ukazujemo na značaj vakcinacije – rekao je Jupić.

Kao primjer je naveo slučaj iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je početkom sedmice bilo hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, od kojih niko nije bio vakcinisan. Dva pacijenta na respiratoru i oba smrtna slučaja u proteklih sedam dana također su bili pacijenti koji nisu vakcinisani.

– To je potvrda da vakcinisana osoba nije 100 posto zaštićena, ali da su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić, apelujući još jednom na neodlučne građane da se vakcinišu, kako bi se što prije dostigao zadovoljavajući procenat vakcinisanih osoba koji je uslov za sticanje kolektivnog imuniteta.

Press služba ZDK