Connect with us

KAKANJ

KAKANJ: DOŠLO DO POSKUPLJENJA HLJEBA I PEKARSKIH PROIZVODA

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do značajnog povećanja cijena različitih sirovina, roba i usluga, a a očekuju se i nova poskupljenja. Ipak poskupljenje osnovnih životnih namirnica najviše zabrinjava bh javnost, pa građani sve više strahuju kako da sa platama koje se ne mjenjaju i ne prate porast troškova života prežive mjesec. Informaciju o poskupljenju pekarskih proizvoda, u prvom redu hljeba, i građani Kaknja dočekali su s nevjericom i strahom.

Poremećajima na tržištu i rastom cijena sirovina i roba došlo je i do rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Posljednje u nizu poskupljenja je i poskupljenje hljaba i pekarskih proizvoda. Neke pekare na području općine Kakanj već su uvele nove cijena hljeba i samo je pitanje dana kada će i ostale pekare formirati nove cijene. Svi iz pekarske industrije složni su u zajedničkom stavu da su na ovaj korak bili prinuđeni.

Svjedoci smo najava da se novim zakonskim rješenjima pripremaju i novi nameti na sve na što se može uvesti porez. Istovremeno primanja građana ostaju ista. Već godinama vode se rasprave i pregovori o donošenju zakonskih rješenja koja bi konačno trebala dovesti do povećanja minimalne plate, socijalne pomoći su mizerne, penzioneri najavljuju proteste, rudari obustavu rada i sve to može prouzvesti socijalni bunt. Svaki prosječan građanin iz trenutnog stanja u društvu može zaključiti da se ekonomija ove države potpuno urušava.

Ono što je činjenica je da su građani umorni od sve lošijeg standarda, sa nevjericom i strahom su dočekali današnje posklupljenje hljeba, a tako će dočekati i sva naredna poskupljenja. Pred naše kamere nisu htjeli, ni građani ni pekari – što je alarm i poruka vlastima da čekaju rješenja koja će biti prihvatljiva i jednima i drugima.

ntvic.ba

Continue Reading