Connect with us

KAKANJ

KAKANJ: ODRŽANA SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE

Nakon što je došlo do povlačenja vode u korito rijeke Bosne, u Kaknju se pristupilo čišćenju  saobraćajnica koje su bile poplavljene.   U ovoj poplavi 12 objekata u MZ Doboj, u blizini Vatrogasnog doma, bilo je pod vodom, od toga u 11 objakata poplavljene su garaže i podrumske prostorije, a  u jednom objektu i  opremljeni stambeni dio.  Zbog toga je na današnjoj sjednici Općinskog štaba CZ Kakanj, donesena odluka da se ovim građanima pomogne novčanim sredstvima.

Nakon analize ove poplave i poplave iz 2019 godine, koja je slična ovoj,  po visini nivoa rijeke Bosne ,a radilo se o vodostaju od oko 425 cm , identifikovane su 3 najkritičnije lokacije gdje se rijeka Bosna izlije iz svog korita, a to su  ul. Imamovića kod Vatrogasnog doma , u ul. Selima ef. Merdanovića pored ribolovnog društva Bistro  i naseljenom dijelu Hasa u Karaulskom polju. Iako je Agencija sliva rijeke Save zadužena za uređenje korita rijeke Bosne,  formirana je i stručna komisija koja će dati prijedloge stalnih rješenja, kako bi se podigao nivo Bosne na najkritičnijim područjima.

Nivo rijeke  Bosne  na mjernim stanicama jutros  je iznosio  215 cm, dok je u subotu dostigao maximum i iznosio je 423 cm, što znači da se nivo vode spustio za ,više od 2 metra.  Prema vremenskoj prognozi, u narednim danima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika što znači da ne bi trebalo doći do ponovnih poplava.

Continue Reading