Connect with us

KAKANJ

Kakanjac Suad Čobo učestvuje na Međunarodnoj olimpijadi iz engleskog jezika „HIPPO 2021″

U preliminarnoj rundi Međunarodne olimpijade iz engleskog jezika „HIPPO 2021“ Suad je osvojio prvo mjesto u Bosni i Hercegovini, a u polufinalnoj rundi, održanoj 29. maja 2021. godine u visokom četvrtom stepenu takmičenja osvojio je 5. mjesto u Evropi u konkurenciji 233 takmičara, te ostvario plasman na Evropsko finale takmičenja u gradu Rimini u Italiji, čime će predstavljati Bosnu i Hercegovinu od 16. do 18. septembra 2021.

Na Devetoj“, koju organizuje Svjetska Hippo Asocijacija, bilo je prijavljeno 48.123 učesnika iz 42 zemlje svijeta, od čega na finalu učestvuje 186 takmičara. Takmičenje se sastoji od četiri runde: preliminarne, polufinalne, evropskog i svjetskog finala.

Također, na ovoj Olimpijadi će iz nižih kategorija Bosnu i Hercegovinu predstavljati i Mario Šantić iz Katoličkog školskog centra u Zenici (treći stepen) i Una Nožić iz Četvrte osnovne škole u Mostaru (prvi stepen).

Ukoliko ostvari plasman na Svjetsko finale, na istom će prisustvovati u Lido di Jezolu u Veneciji od 19. do 21. septembra 2021, a trenutno ga očekuje konkurencija od osam takmičara.

Inače u svojoj školi „Kemal Kapetanović“ u Kaknju pohađa elektrotehnički smjer energetike, a kroz cijelo školovanje do sada je svake školske godine prolazio sa odličnim uspjehom i prosjekom 5,0. Uključen je u brojne školske i vannastavne aktivnosti.  Član je mnogih organizacija u Bosni i Hercegovini i svijetu, a jedna od njih je i Akademija nauka u Njujorku, gdje je kao jedini mladi član sa prostora bivše Jugoslavije radio na projektima finansiranim od strane Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka, Chalmers Univerziteta u Geteborgu, te kompanije AstraZeneca, United Technologies, Worley i drugih. Također se bavi i radioamaterizmom kroz Radio klub „Kakanj“ i Asocijaciju radioamatera u Bosni i Hercegovini, karateom kroz Karate klub „Sakib Bitić“ Kakanj, avijacijom kroz Organizaciju međunarodnog virtualnog vazduhoplovstva IVAO, te aktivizmom kroz Asocijaciju srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

ntvic.ba

Continue Reading