Connect with us

KAKANJ

Kakanjka Azemina Krehić izdala  svoju prvu knjigu “Zrcalo od mjedi”

Azemina Krehić se već dugo godina bavi pisanjem poezije. Nekoliko puta je nagrađivana, a posljednje nagrađivanje iskoristila je da ukoriči svoju prvu knjigu i to zahvaljujući Fondaciji za izdavaštvo FBiH koja je i finasirala izdavanje ovog rukopisa. Prema prvim krtikama knjiga je neobična i privlači veliku pažnju javnosti.“ Prošle godine na natječaju Fondacije za izadavštvo BiH  ja sam konkurisala sa svojim radom “Zrcalo od mjedi” i tu sam među, 12 afirmisanih autora, osvojila drugo mjesto. Nakon toga, konačno sam izdala svoju prvu knjigu koja je finasirana upravo od strane Fondacije”, istakla je ova mlada pjesnikinja Azemina Krehić.

Azemina Krehić, autorica knjige “Zrcalo od mjedi”

U knjizi se nalazi 47 teksova koji su podijeljeni u pet ciklusa. Pjesme su pažljivo birane i, kako je Azemina naglasila, vrijedne pažnje. U njenoj knjizi “Zrcalo od mjedi”  isprepliću se ljubavni, zavičajni i drugi motivi tako da se ova knjiga može tretirati kao svojevrsna intimna posveta ontičkoj (onoga što je u) punini zavičajnosti.

“U knjizi je dosta lirskih, zavičajnih i ljubavnih motiva. Zadnja pjesma u petom ciklusu nosi naziv “Zrcalo od mjedi”, drugačije je tematike i upravo po njoj je ova knjiga i dobila naziv. Ona mi je bila najupečatljivija”, naglasila je Azemina.

Obzirom da je knjiga tek ugledala svjetlo dana u narednom periodu Azemina planira da radi promocije, a cilj joj je i da se što više njenih pjesama prevede na druge jezike. Svakako, njeni planovi su da i u budućnosti piše, što će sigurno rezultirati novim izdanjima njenih knjiga.

Continue Reading