Connect with us

Uncategorized

Kakanjka Emina Bajtarević, dobitnica Povelje dekana UNZE

Kakanjka Emina Bajtarević je diplomirani kulturolog i studentica je generacije na filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Trogodišnji studij okončala je sa prosjekom 10.0 te je sasvim zasluženo dobitnica nagrade Povelja dekana koja se dodjeljuje najuspješnijim studentima.Trenutno je na master studiju u Oslu, smjer socijalna antroplogija sa akcentom na političku ekonomiju. Kako ističe ova mlada Kakanjka, uvijek je bila motivisana da postigne velike rezultate tokom školovanja.

“Uvijek sam tokom školovanja imala motivaciju za nešto više, da radim nešto više. Uvijek je postojala stigma da studenti koji upišu informatiku da su na nekoj višoj poziciji od studenta koji se bavi humanistikom, prirodnim naukama itd.

I bez obzira na to i na svoje dobre uspjehe u Srednjoj školi ja sam upisala taj smijer kulturalne studije zbog toga što me uvijek privlačila historija, književnost, umjetnost. I apsolutno se nisam pokajala”, kazala je Emina.

Povelja dekana

Pored uspjeha kojeg je ostvarila tokom studija, Emina se bavi i crtanjem, pjevanjem i pisanjem, a muzika je nešto bez čega jednostavno ne može zamisliti svoj svakodnevni život. Tako je 2019. godine učestvovala na regionalnom muzičkom takmičenju Supertalent u Hrvatskoj na kojem se Emina plasirala u polufinale. Iako joj je izmakao nastup u finalu, ističe da je jako zadovoljna ostvarenim.

Naglašava da ima puno planova koje će nastojati realizirati, ali trenutno joj je prioritet master studij.

 “Planiram da završim svoj magistarski rad, a  što se tiče muzike svakako spremam jedan album”, poručila je Emina Bajtarević, dobitnica Povelje dekana UNZE.

Ovakvi primjeri pokazuju da mladi ljudi u našoj zemlji imaju mnogo toga da ponude  zajednici, ali im je potrebna podrška za ostvarivanje ličnog i društvenog prosperiteta.

ntvic.ba

Continue Reading