Connect with us

ZE-DO KANTON

Kantonalna bolnica Zenica bilježi povećan broj pozitivnih pacijenata i osoblja

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija ipak nešto bolja jer dominira soj virusa Omikron, koji ima značajno lakšu kliničku sliku. U proteklih sedam dana potvrđeno je 1.616 novih slučajeva, što je osjetno smanjenje u odnosu na 1.973 prethodne sedmice ili 1.890 dvije sedmice ranije.

-Došlo je do najavljenog zaravnjivanja krivulje. Po nekim procjenama, u narednom periodu bismo, poštujući epidemiološke mjere i vakcinišući se, vrlo brzo mogli doći u jednu znatno mirniju situaciju, a veliki broj oboljelih je na neki način i pokazatelj brzog kraja ove pandemije – rekao je Jupić.

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) posljednje dvije sedmice bilježi stalno povećanje broja pacijenata, a samo u jednom danu ove sedmice primljena su 24 pacijenta, što, po riječima direktora prof.dr. Rasima Skomorca, govori o ozbiljnosti situacije. Tokom jučerašnjeg dana na hospitalizaciji su bila 94 pacijenta, od čega 12 na intenzivnoj njezi, a zabilježeno je osam smrtnih ishoda.

Pored povećanja broja pacijenta, dodatni problem predstavlja i veliki broj oboljelih ljekara i osoblja, zbog čega je ova ustanova već reducirala hladni operativni program i prijeme na internistički odjel. Naglasio je da se Operativni tim KBZ-a priprema za još teži scenarij, ako dođe do novog povećanja priliva pacijena.

-Pripremamo se za najgore i ovo sad nije najgore s obzirom na broj oboljelih u zemlji i okruženju i siguran sam da možemo očekivati veće brojke oboljelih – rekao je dr. Skomorac.

ntvic.ba

Continue Reading