Connect with us

Uncategorized

Klub SDA zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH oštro osudio agresiju na Ukrajinu

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH energično osuđuje ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Narodi BiH najbolje mogu razumjeti patnju i stradanje Ukrajinskog naroda. I našoj su Bosni i Hercegovini prije 30 godina stizale riječi podrške, donošene rezolucije i dekleracije, ali sve to nije bilo dovoljno da se zaustave teški zločini, te konačno i zločin genocida koji se desio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Po istoj matrici, pod potpuno identičnim izgovorom “ugroženosti” pet puta većeg ruskog naroda, te nekoliko stotina puta naoružanijeg, provodi se agresija nad nedužnim građanima Ukrajine. Provodi se agresija nad nedužnim civilima i neovisnoj državi Ukrajini koja je prva država u Evropi koja ja donijela svoj moderni Ustav, agresija prema državi u kojoj žive vrijedni ratari Ukrajinci nekada zvani Rusini, koji su hranili Evropu u najtežim trenucima svjetskih ratova i kriza.

Pozivamo svjetske lidere i Međunarodnu zajednicu da spriječe pokolj koji se sprema nad nedužnim ukrajinskim narodom. Upravo je neodlučnost Međunarodne zajednice doprinijela da 30 godina nakon Miloševića – koji je pokopan zaboravom, nisu pokopane njegove ideje i potencijal u Srbiji za proizvodnju nestabilnosti na Balkanu i posebno u našoj Bosni i Hercegovini.

Pozivamo i domaće zvaničnike, Vijeće ministara BiH i Vladu Federacije BiH da osigura napuštene i slične prostore u nekadašnjim izbjegličkim centrima kako bi i mi sami pomogli nesretnim Ukrajincima koje njihove komšije Rusi u ime „ljubavi“ i brige za vlastitu naciju protjeruju sa njihovih vjekovnih ognjišta. Tražimo od Vlade Federacije BiH da se uključi i podrzi projekte i aktivnosti vezane za pomoć Ukrajini i njenim građanima koje budu provodile institucije BiH.

Continue Reading