Connect with us

SVIJET

Kosovo: U Prištini otvorena nova Dječija klinika – donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata

U Prištini je danas svečano otvorena nova Dečija klinika “Sheikha Fatima”, kapaciteta od 100 kreveta, donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata Kosovu.

Sporazum o izgradnji nove Dječije klinike potpisala je 2015. godine tadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su u tu svrhu donirali preko 22 miliona eura.

Ceremoniji otvaranja Pedijatrijsko-hirurške bolnice u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, prisustvovali su predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, ministar zdravlja Arben Vitia, visoka delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i bivša predsjednica Jahjaga.

Predsjednica Osmani je na otvaranju zahvalila Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su omogućili izgradnju ove moderne bolnice, koja simbolizuje prijateljstvo između dve zemlje.

„Konačno, adrese za oporavak i liječenje naše djece, neće biti zemlje u regionu ili čak udaljenije zemlje. Adresa za liječenje i izlječenje naše djece biće naš dom. Ali, ovo nije samo objekt i mi ga ne vidimo samo kao još jednu bolnicu, naprotiv, ovo je plod ljudske predanosti i posvećenosti, koji će uvijek ostati najposebniji simbol našeg prijateljstva koje želim da ojačamo i njegujemo sve više i više”, rekla je Osmani.

Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na pomoći prijateljskih Ujedinjenih Arapskih Emirata kosovskom zdravstvu, a posebno na izgradnji Dječije bolnice. On je kazao da ovo nije samo investicija u zdravstvenu infrastrukturu, već je investicija u dječije zdravlje, njihovu budućnost i budućnost Kosova.

„Ova bolnica će doprinijeti dobrobiti kosovske djece, omogućavajući im zdrav početak života. Ovaj humanitarni projekat, koji je omogućilo njeno Visočanstvo šeikha Fatima Bin Mubarak, pored poboljšanja života djece i porodica na Kosovu, svjedočanstvo je prijateljstva između Republike Kosovo i Ujedinjenih Arapskih Emirata, između institucija i naroda obe naše zemlje”, rekao je Kurti.

Načelnik Odjeljenja za zdravstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, šeik Abdulah bin Mohamed bin Butti Al Hamed rekao je da UAE predaju ovu bolnicu s ciljem da se pomogne ženama i djeci na Kosovu.

„Ove inicijative šeikhe Fatime proširile su različita polja i sektore sa fokusom na majke i djecu kako bi sledećoj generaciji omogućili bolji život kroz lakši pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama“, rekao je Al Hamed.

Nova klinika će uključivati zdravstvene usluge novorođenčadi, te dječiju ortopediju, neurologiju, urologiju, endokrinologiju, kardiologiju, onkologiju, hematologiju i hitnu medicinu.
Anadolu Agency

Continue Reading