Connect with us

ZE-DO KANTON

Krizni štab ZDK: Svi epidemiološki pokazatelji imaju povišene vrijednosti

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 128, što čini kumulativnu incidencu od 35,6 na 100.000 stanovnika.

– To može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih. Ovo posebno iz razloga što broj novooboljelih u nekim drugim kantonima pokazuju prilično visoke vrijednosti – zaključio je danas Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a (KŠMZ ZDK).

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), do 05. septembra ukupno je potvrđeno 14.820 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 156. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrle su 2 osobe, a u sedmici prije nje ni jedna. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 36 hospitaliziranih krajem ovog perioda. Zbog toga je Krizni štab predložio kantonalnoj Vladi da važeće epidemiološke mjere produži za još 14 dana.

– Stav Kriznog štaba je da se trenutno ne preporučuju restriktivnije mjere, ali ćemo preko MUP-a i inspekcijskih službi poduzeti sve da se postojeće mjere provode. Činjenica je da je došlo do znatnijeg opuštanja naših građana, što je razumljivo, s obzirom da pandemija traje skoro dvije godine i da smo zadnja tri mjeseca imali prilično mirnu situaciju, ali pandemija nije prošla i mislim da je ovo četvrti, završni val i da ćemo zajedničkim naporima sačuvati naše zdravstvene ustanove da pružaju zdravstvene usluge svim pacijentima – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠMZ ZDK dr. Adnan Jupić.

Continue Reading