Connect with us

BIZNIS

Malim i srednjim preduzećima u ZDK odobrene subvencije u iznosu od 2,4 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za privredu donijela je set odluka o odobravanju sredstava subvencija malim i srednjim preduzećima u ovom kantonu u ukupnom iznosu od 2.435.605,00 KM. Odobreno je 1.072.968,00 KM za jačanje konkurentnosti kroz investiranje u opremu, a sredstva je dobilo 58 privrednih subjekata.

Ukupno 541.662,78 KM dobilo je 75 obrta na ime subvencioniranja investicije iz područja prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, dok je za 11 privrednih subjekata odobreno 340.000,00 KM za subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.

„To su grant sredstva za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća iz oblasti metalske industrije, kožarske industrije i drvne industrije. Možemo istaći i turističku infrastrukturu za što smo izdvojili 480 hiljada KM“, istakao je Zlatko Jelić ministar za privredu ZDK.

Zlatko Jelić

Lokalnim razvojnim agencijama iz Tešnja i Žepča dodijeljeno je po 10.000 KM za subvencioniranje projekata, a četiri subjekta dobila su 25.194,00 KM na ime subvencije dijela troškova organizacije sajmova i manifestacija.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva u okviru programa subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima ukupne vrijednosti 3,1 miliona KM, te da će s korisnicima ubrzo biti potpisani ugovori o dodjeli sredstava te isplati subvencija.

„Ja očekujem da dio sredstava budu uplaćena privrednim subjektima do kraja ove godine. A vjerujem da će u 2022. godini u mjesecu januaru sva preostala sredstva biti isplaćena i sve će biti realizirano ono što je Vlada odobrila“, dodao je ministar Jelić.

Ministar Jelić najavio je da će malim i srednjim preduzećima u ovom kantonu ubrzo biti dostupna i kreditna linija plasirana putem “Bosna Bank International” d.d. Sarajevo vrijedna 8,8 miliona maraka, a korisnici kredita moći će ostvariti pravo na subvenciju kamate za što je Ministarstvo za privredu osiguralo sredstva u iznosu od 300.000,00 KM.

ntvic.ba

Continue Reading