Connect with us

KAKANJ

Merhamet Kakanj i ove će godine prvog dana Kurban-bajrama vršiti prijem kurbanskog mesa za potrebe javne kuhinje

14.06.2024.
ntvic.ba (M.K.)

MDD OO Merhamet Kakanj i ove će godine prvog dana Kurban-bajrama vršiti prijem kurbanskog mesa za potrebe javne kuhinje. Jedan dio mesa će korisnicima biti podijeljen istoga dana, dok će  ostatak biti iskorišten za pripremu obroka korisnicima Merhameta tokom cijele godine.

Javne kuhinje Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet koje djeluje u BiH, svakodnevno osiguravaju obroke za oko 8 hiljada socijalno ugroženih građana. Donacijama za vrijeme Kurban-bajrama javne kuhinje obezbijede dovoljno mesa kako bi korisnici imali mesne obroke tokom cijele godine. Kakanjski Merhamet će i ove godine vršiti prijem kurbanskog mesa prvog dana Kurban-bajrama od kojeg će jedan dio biti podijeljen korisnicima, a drugi dio će biti iskorišten u kuhinji. Prijem mesa vršit će se na lokaciji hladnjače, u Ulici Rudarska broj 1.

-Merhamet će i ove godine vršiti prijem kurbanskog mesa u ulici Rudarska br.1, u zgradi TO gdje se nalazi i hladnjača. Prilikom prijema mesa neophodno je posjedovati dokumentaciju koja će potvrditi pregled veterinara, meso treba biti isječeno u nekoliko komada bez glavuše i unutrice. Meso ćemo koristiti za pripremu obroka za naših 180 korisnika, a jedan dio ćemo podijeliti socijalno-ugoroženom stanovništvu izjavila je za NTV IC Kakanj Šefika Osmanbegović, sekretar MDD “Merhamet” Kakanj.

Podrška lokalne zajednice kroz različite donacije omogućava održavanje kontinuiteta djelovanja i rada Merhametovih kuhinja, ali pruža i mogućnosti pripremanja raznovrsnijih obroka korisnicima.

-Merhamet i radi najviše zahvaljujući donacijama, s tim da mi imamo jedan dio pomoći naše Općine, međutim da nije naših građana i privrednika, Merhamet ne bi mogao opstati, istakla je Osmanbegović.

Prošle godine kakanjski Merhamet je u danima Kurban-bajrama prikupio oko 3,5 tona mesa koje je poslužilo za pripremu svakodnevnih obroka. Ove godine građani će prvog dana Kurban-bajrama moći donirati kurbansko meso u periodu od 12 sati do popune kapaciteta hladnjače, odnosno do prikupljenih 3,5 tone mesa. U Bosni i Hercegovini, nažalost, sve je veći broj građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a rast cijena životnih namirnica, ali i ostalih proizvoda, doveo je do povećanja broja korisnika javnih kuhinja.

Continue Reading