Connect with us

KAKANJ

Ministar Jupić sa saradnicima u posjeti Domu zdravlja Kakanj – poziv na masovniju vakcinaciju

Misinstar zdravstva ZDK sa saradnicima posjetio je Domu zdravlja Kakanj u cilju promocije vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta. I pored zajedničkih nastojanja kako zdravstvenog sektora tako i institucija vlasti, procenat vakcinisanog stanovništva nije na zadovoljavajućem nivou i daleko je od stvaranja kolektivnog imuniteta.

Zajednička nastojanja su imunizacijom obuhvatiti što veći broj građana kako bi se prije došlo do kolektivnog imuniteta. U ZDK je prvu dozu vakcine do sada primilo oko 20 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

Dom zdravlja Kakanj do sada je uspješno organizovao rad porodičnih i covid ambulanti te pacijentima pruža redovne medicinske usluge. Svakodnevno su otvorena dva punkta za vakcinaciju. Vakcina ima dovoljno za sve koji na ovaj način žele zaštiti sebe i svoje najmilije, a kako poručuju iz ove zdravstvene ustanove, u slučaju potrebe, vakcinacija bi se mogla organizovati na osam punktova istovremeno.

Podršku radu Doma zdravlja u borbi protiv korona virusa redovno pruža i Općina Kakanj.