Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK: U prošloj godini realizovan budžet od 15 miliona KM, zaprimljeno i obrađeno preko 10.000 zahtjeva

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK u 2021. godini raspolagalo je budžetom u iznosu od 15 miliona KM koji je realizovan u potpunosti. Aktivnosti ovog ministarstva bile su usmjerene na realizaciju programskih aktivnosti, te izmjenu podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast i kojima se doprinosi poboljšanju položaja pripadnika boračke populacije.

“Ministarstvo za boračka pitanja ZDK tokom protekle godine intenzivno je radilo na izmjeni podzakonskih akata kojima implementira Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, a s ciljem poboljšanja položaja pripadnika boračke populacije. Izmijenjeni su kriteriji za dodjelu studentskih stipendija, uredba o stambenom zbrinjavanju boračke populacije također je izmijenjena, kao i odluka o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite”, naglasio je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Kroz programe koje realizuje u kontinuitetu, prije svega program liječenja i nabavke lijekova, program egzistencijalne naknade i program stipendiranja studenata, ministarstvo za boračka pitanja tokom 2021. godine zaprimilo je i obradilo preko 10.000 zahtjeva.

“Među najuspješnim projektima ovog ministarstva je i projekat čija je realizacija započela 2015. godine. Riječ je o programu zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije zahvaljujući kojem je ove godine otvorena 61. nova firma. Za zapošljavanje boračke populacije u 2021. godini utrošeno je milion KM”, naglasio je ministar Čolaković.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK tokom 2022. godine, uz određena povećanja budžeta, planira realizaciju svih projekata i aktivnosti čiji je cilj poboljšanje položaja boračke populacije.

ntvic.ba