Connect with us

RELIGIJA

MIZ Kakanj: Manifestacija večer Kur’ana okupila vrsne učače Časne Knjige

06.01.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj, tradicionalno već 23 godine, organizuje manifestaciju večer Kur’ana. U Gradskoj dvorani, u subotu 31.12.2022., veliki broj prisutnih iz Kaknja i  ostalih gradova u BiH imali su priliku slušati vrsne učače Časne Knjige iz Turske, Makedonije, Njemačke, BiH. Uz domaćine, MIZ Kakanj i hor Mreže mladih, prigodnim predavanjima prisutnima se obratio hafiz dr. Abdul Aziz Drkić koji je naglasio značaj i potrebu Božije riječi u vremenu u kome žive ljudi.

– Poslanik s.a.w.s. navodi da u našem tijelu postoji jedan organ od kojeg zavisi zdravlje i vitalnost čitavog tijela – to je srce. Kada srce otkaže, otkazuje čitavo tijelo. Mi muslimani znamo i vjerujemo da je tijelo samo jedan dunjalučki okvir u kojem stanuje suština našeg bića – a to je naša duša. Mi nismo tijelo, mi smo naša duša. Mi imamo jedno unutrašnje srce koje, kada se zaprlja, zaprlja se naša duša – kazao je hafiz Drkić.

Da Kur’an u ovom gradu i ovom medžlisu ima posebno mjesto govori i činjenica da je ovo već 23. ovakva manifestacija, te da se tradicija nije prekidala ni u doba pandemije, kada je “Večer Kur’ana” snimljena i emitovana putem malih ekrana.

U MIZ  Kakanj su ponosni zbog toga.

– Cilj nam je da se ove noći okupimo oko Božije riječi, da se sklonimo pod njeno okrilje i da nas Božija riječ čuva kako bismo bili sretni na oba svijeta, istakao je glavni imam.

Tradicionalna manifestacija učenja Kur’ana koja se u ovom malom gradu održava svakog 31. decembra, već više od dvije decenije, dokaz je želje vjernika i uleme da se odupru novinama koje se nameću, i “najluđu noć”, kako je mnogi nazivaju, zapravo zamijene slušanjem kur’anskih odlomaka, Knjige koja je zapravo srce univerzuma.

Continue Reading