Connect with us

KAKANJ

Mliječni proizvodi sa Malak farme sve traženiji

Na kompleksu od 200 dunuma zemlje u mjestu Zajezda kod Kaknja, nalazi se Malak farma.  Ova farma predstavlja  unikatnu oazu zdravlja na našim prostorima, koja objedinjuje proces  uzgoja i  proizvodnje  organske hrane.  Pored uzgoja domaćih i drugih  životinja, na farmi se odvija  proizvodnja mesa, uzgoj i prerada voća, od kojeg se prave poslastice i sokovi, ali i uzgoj muznih krava te najveća proizvodnja  i prerada mlijeka i mliječnih proizvoda na području općine Kakanj.

U kompleks je do sada uloženo oko devet miliona KM. Još uvijek nije zvanično otvoren i završen, ali planiramo do kraja godine završiti sa ulaganjima  kako bi mogli dočekati sve turiste “,   istakao je  za našu televiziju Nedžmin Begić  direktor Malak farme.

Za proizvodnju kvalitetnog mlijeka neophodna je pravilna i kvalitetna  ishrana muznih krava. Mnogo je zahtjeva koje treba ispuniti da ishrana krava da dobre rezultate i da se poveća mliječnost krava. Sistemi držanja u velikoj mjeri određuju moguće načine hranjenja goveda, tako da količina hrane po jednom grlu može značajno da varira u zavisnosti od toga da li se primenjuje ograničena ishrana ili ishrana po volji, ili kombinacija ova dva osnovna načina hranjenja.  Ova farma  svoje proizvode radi po provjerenim organskim recepturama bez dodavanja bilo kakvih aditiva.

Što se tiče ishrane stoke na farmi mi smo pokušali napraviti koncept da to bude od polja do stola. Mi svoja grla hranimo sa polja oko farme i imamo naše kooperante koji za nas proizvode sijeno, silažu i stočnu hranu. Na taj način mi smo organozovali dio proizvodnje samostalno a dio iz otkupa i zato imamo proizvode mnogo kvalitetnije nego na ostalom tržištu.  Naš prvi proizvod koji bih izdvojio  je punomasno mlijeko pakovano u staklenoj ambalaži.  To je mlijeko pasterizovano na temperature od 72 stepena, bez ikakvih skidanja masnoća, bez dodavanja aditiva i bilo kakvih drugih tretiranja. To je mlijeko kojeg trenutno nema u takvoj ambalaži u cijeloj BiH”, ističe direktor Malak farme,  Nedžmin Begić.

Proizvodnja  mlijeka  zahtjeva  veliku  stručnost  jer  je  uloga  proizvođača  kao  uzgajivača  i  stručnjaka presudna. Čovjek je glavni vanjski faktor u proizvodnji mlijeka. Akcenat u proizvodnji mlijeka  i svih ostalih proizvoda od mlijeka na Malak farmi je na očuvati što više nutritivnih svojstava u proizvodima. Postupak  sa  mlijekom nakon mužnje sastoji se od primarne obrade na samoj farmi i sekundarne obrade u mljekari, odnosno u pogonima za preradu mlijeka. Na području općine Kakanj ovo je jedina mljekara kapaciteta pet tona i pogona od 500 kvadrata.

U Prodavnici  koja se nalazi u samom kompleksu farme, mogu se pronaći svi mliječni proizvodi koji se prave u mljekari. U ponudi su različite vrste sireva, kajmaka, pavlake i mlijeka, dostupni svim posjetiocima i gostima ovog imanja.

Pored organske proizvodnje koja se odvija na farmi, na ovom kompleksu nalaze se uređeni parkovi,  šetnica, vidikovac i restoran koji nudi hranu koja se proizvodi isključivo na farmi.  Za sve turiste i posjetioce još uvijek nije bilo zvanično otvorenje farme, međutim u posljednje vrijeme sve više gostiju iz različitih karjeva, kako BIH tako i svijeta, dolazi u ovu prirodnu oazu.

Farma Malak po uzgoju domaćih životinja, uzgoju voća i povrća te  proizvodnjom zdrave hrane, i  razvoju ruralnog turizma jedinstvena je na našem području, te se do kraja godine očekuje njeno zvanično otvorenje za ljubitelje prirode i zdrave hrane.

Continue Reading