Connect with us

KAKANJ

Mljekari u FBiH u teškoj situaciji, moguće gašenje farmi

Prije nepunih osam godina snimili smo prvu afirmativnu priču na farmi Mirnela Hadrovića iz Semetiša, mladog i perspektivnog proizvođača svježeg kravljeg mlijeka. Za kratko vrijeme pokazao je kako se uz trud i zalaganje, konstantnu edukaciju i pomoć nadležnih institucija u ovoj oblasti poljoprivrede može uspjeti i u Kaknju, tradicionalno industrijskoj sredini. Na svom imanju izgradio je moderan stajski objekat, ulagao u potrebnu mehanizaciju i opremu, obezbijedio sve uslove za proizvodnju mlijeka visoke kvalitete. Danas se Mirnel, uz 20 grla stoke, susreće sa problemima koje ne može sam rješavati.

Mirnelovu sudbinu dijeli i većina mljekara iz Federacije BiH. Pandemija korona virusa, suše koje su smanjile prinose kabaste hrane te poskupljenje sirovina od 80%  i značajan porast troškova u proizvodnji doveli su u pitanje opstanak brojnih mljekara na području FBiH.

„U trenutnoj situaciji nema ekonomske računice po kojoj otkupna cijena od 60 feninga po litri mlijeka može pokriti sve troškove proizvodnje. Stočna hrana poskupila je za ravno 100%, a vremenski uslovi i rasparčanost parcela ne dozvoljavaju proizvođačima uzgoj većih količina hrane. Mi smo konstantno na gubitku, ako ostane ovakva situacija bit će to po jednom grlo do hiljadu KM godišnje.“ – ističe Mirnel.

Prema informacijama sa kojima mljekari raspolažu, na području FBiH u zadnjih je godinu dana ugašeno 20%  farmi koje se bave proizvodnjom sirovog mlijeka. Mljekari ne mogu sami rješavati svoje probleme, a poticaji koje daju nadležne institucije sa svih nivoa već odavno nisu dovoljni niti su raspoređeni onako kako bi davali najefikasnije rezultate. Kako već mjesecima upozoravaju, ukoliko se otkupna cijena mlijeka ne poveća a nadležni ne promijene poticajnu politiku, doći će do mnogo većih gubitaka i gašenje farmi. A kada se mljekarska farma jednom ugasi, teško će se ikada više zanoviti. Federacija BiH tako gubi proizvođače, a brojni zaposleni u ovoj oblasti ostaju bez posla.

Continue Reading