Connect with us

BIH

Na kraljevskom gradu Bobovcu obilježen Dan Državnosti Bosne i Hercegovine

Na kraljevskom gradu Bobovcu, mjestu gdje su stolovali bosanski kraljevi i ove godine obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da se istakne značaj očuvanja opstojnosti naše domovine posebno u današnjem vremenu.

„Sa ovog mjesta želim da poručim svim Bosancima i Hercegovcima da Bosna i Hercegovina postoji i da će postojati i nakon nas, uprkos različitim nasrtajima na njen suverenitet i teritorijalni integritet“, istakao je Mirnes Bajtarević načelnik Općine Kakanj.

Mirnes Bajtarević

Obilježavanjem Dana državnosti, Bosanci i Hercegovci pokazuju svoju patriotsku svijest i ljubav prema jedinoj nam domovini. Ipak, sve to je neophodno dokazati na djelu, radeći odgovorno i savjesno za dobrobit društva u kojem živimo, naglasio je načelnik Općine Vareš.

„Naša obaveza je da svakodnevno iskazujemo svoju patriotsku svijest prema domovini, prije svega predanim i odgovornim radom, te da svojim istinskim trudom u svim sferama života unaprijedimo bosanskohercegovačko društvo“, kazao je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Zdravko Marošević

Sunčano vrijeme privuklo je veliki broj građana koji su došli ovdje, kako bi proveli ugodne praznične trenutke i na taj način iskazali poštovanje prema svojoj domovini.  

„Ovom prilikom čestitam Dan Državnosti svim građanima Bosne i Hercegovine. Također, želim da se zahvalim svima koji su danas došli ovdje i to u  velikom broju u odnosu na prethodnu godinu“, naglasila je Jasmina Buljubašić iz Zenice.

Jasmina Buljubašić

Na današnji dan prije 78. godina Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine. Prvo zasjedanje zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine Zavnobih-a, održano je 1943. godine u Mrkonjić gradu.

Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice i definisana je kao jedna od šest ravnopravnih Republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

ntvic.ba

Continue Reading