Connect with us

KAKANJ

Načelnik Bajtarević položio cvijeće na mezar heroja Senahida Kulovića Kule koji je poginuo u akciji oslobađanja Vozuće

U okviru aktivnosti obilježavanja 10. septembra – Dana velike pobjede na Vozući, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je položio cvijeće na mezar heroja Senahida Kulovića Kule koji je poginuo u akciji oslobađanja Vozuće. “Vidimo se u Vozući ako Bog da”, bile su posljednje riječi u posljednjem razgovoru Senahida Kulovića Kule s novinarima. Kada je akcija krenula, Kula je odvažno sa svojim saborcima krenuo prema Vozući. Herojski je poginuo u toj borbi.

Rođen je 27. oktobra 1957. godine u Doboju. Bio je dobrovoljac, pripadnik 309. i 329. brdske brigade.“Rijetki su oni koji nisu poznavali Senahida, poznatog po nadimku Kula. U krvi mu je bilo da pomaže ljudima u nevolji. Imao je veliko rudarsko srce i izuzetno izražen osjećaj solidarnosti. Po zanimanju je bio bravar. Radio je u RMU Kakanj, Pogon “Haljinići”. Bio je pripadnik Čete za spasavanje RMU Kakanj i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj. Znali su ga i kao velikog veseljaka, uvijek raspoloženog za društvo. (—) Senahid je bio hrabar i pouzdan borac. Saborci su mu vjerovali i bez ikakvih pitanja išli za njim u akcije. (—) Posthumno je odlikovan “Zlatnim ljiljanom” i unaprijeđen u čin kapetana”, zapisano je u knjizi Kakanjski šehidi i poginuli borci, autora Dženana Kubata (izdavač: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Kakanj, 2001. godine).

Zajedno s načelnikom Bajtarevićem cvijeće je položio i Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj.

Continue Reading