Connect with us

KAKANJ

Nakon relativno mirne noći u Kaknju sve raspoložive službe su na terenu i čine maksimum da ne dođe do većih šteta

Rijeka Bosna na području Kaknja se izlila na nekoliko lokacija: Doboju, Povezicama, Malješu i Donjem Kaknju. Voda je ušla u pojedine objekte koji se nalaze na ovim lokacijama. Na terenu su neprestano angažovane sve raspoložive snage, službenici civilne zaštite i policija.

Na sprječavanju vodene bujuce angažovana je firma „Trgošped“ d.o.o. Kakanj koja je svojim mašinama i kamionima vrši nasipanje materijala čime se pokušava spriječiti veća šteta. Uprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala, protekla noć u Kaknju protekla je prilično mirno.

Uz sve raspoložive službe na terenu je noć proveo i načelnik Mirnes Bajtarević koji je zadovoljan trenutnom situacijom jer se nivo rijeke Bosne smanjuje.  

Na lokacijama gdje se izlila rijeka Bosna i poplavila saobraćajnice u toku dana su angažovane pumpe JP “Vodokom” koje ispumpavaju vodu kako bi se normalizovao saobraćaj na tim dionicama.

Na području Kaknja angažovane su sve raspoložive snage na postavljanju nasipa i spriječavanju nastanka veće materijalne štete. Vatrogasci su bili spriječeni zbog vode da se vrate u svoj vatrogasni dom, jer je voda ušla u garažni prostor. Međutim, vozila sa opremom su na vrijeme izmještena. Najkritičnije je bilo u kakanjskom naselju Doboj gdje je zabilježeno plavljenje stambenih i poslovnih objekata. Na kakanjskom izvorištu Bukovica došlo je i do velikog začepljenja, koje je snažna vodena bujica izazvala u vodovodnom sistemu. Radnici JP “Vodokom” bore se veoma težakim problemom velikog začepljenja koje je vodena bujica izazvala u vodovodnom sistemu koji fabriku vode u Bukovici opskrbljuje vodom.

ntvic.ba