Connect with us

ZE-DO KANTON

NR Kina donirala KBZ vrijednu donaciju u medicinskoj i zaštitnoj opremi

Donacija od 50.000 KM  medicinske i zaštitne opreme donirana je od strane Ambasade Narodne Republike Kine Kantonalnoj bolnici Zenica. Nevladine organizacije te kineski državljani koji žive u BiH, od početka pandemije koronavirusa donirali su 50.000 doza vakcina, ali i druge vrste medicinskih materijala za BiH, što je opredjeljenje ove zemlje da jača zdravstvenu saradnju na globalnom nivou, kako bi se što prije i okončala borba te pobijedila pandemija korona virusa.

„Odabrali smo Zenicu kako bismo doprinijeli boljoj zaštiti medicinskog osoblja KBZ-a koji dugo vremena radi na frontu protiv epidemije. Skidam kapu za vašu profesionalnost. Prijatelji, velika udaljenost između Kine i BiH ne može spriječiti prijateljstvo izmeđa naša dva naroda – kazao je Miao Dake, zamjenik ambasadora NR Kine u BIH.

Miao Dake, zamjenik ambasadora NR Kine u BIH

Vlada je za ovu donaciju Kantonalnu bolnicu stavila kao prioritet, jer je sve svoje resurse, posredstvom Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, usmjerila u jačanje kapaciteta te ustanove.

„Ono što je bitno spomenuti je da smo započeli i jedan historijski projekat u KBZ-u, a to je projekat “Energetska efikasnost”. Direktor KBZ-a me jutros obavijestio da je u petak raspisan i javni poziv. Ponovo ćemo putem politike, Federalnog parlamenta, dobiti Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH, a planirano je i da naša KBZ dobije jedan ozbiljan iznos sredstava za svoju konsolidaciju – naglasio je premijer Bašić.

Mirnes Bašić, premijer ZDK

Ministar Jupić je podsjetio da je ZDK na početku pandemije, prvih četiri-pet mjeseci bio “ostrvo” na širem području Balkana bez umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac rekao je da će savremeni UZV aparat biti instaliran na Odjelu interne medicine, te da će donirana zaštitna oprema dobro doći za zaštitu zaposlenika koji svakodnevno rade sa kovid pozitivnim pacijentima.

press ZDK

Continue Reading