Connect with us

KAKANJ

Obilježen Dan patriotske lige Kakanj: Prije 30 godina formirana Patriotska liga i pokrenut otpor agresiji na ovom području

Danas je u Kaknju upriličeno obilježavanje 03. marta – Dana patriotske lige Kakanj. Vjerskim programom, prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća još je jednom ukazano na značaj i ulogu Patriotske lige koja je marta 1992. godine formirana kao organizovani oblik otpora agresiji na BiH.

Prije 30 godina u kući Ibrahima Salihbegovića okupili su se hrabri i odlučni kakanjski patrioti u namjeri da formiraju jedinicu koja će u slučaju napada agresora stati u odbranu Kaknja i BiH. Trećeg marta 1992. godine formirana je četa “Bosna”, prva organizovana jedinica Patriotske lige Kakanj. Time je u Kaknju pokrenut otpor nadolazećoj agresiji, a vrijeme je pokazalo da je upravo formiranje Patriootske lige bio jedan od najvažnijih faktora kojim je spriječen nestanak BiH.

– Patriotizam nenaoružanih ali hrabrih i iskrenih bosanaca i hercegovaca bio je presudan u odbrani domovine. Patriotizam, odanost domovini, spremnost da je branimo i čuvamo, mi smo pokazali tokom otpora agresiji. Patriotizam i odanost domovini danas su potrebni mladim ljudima i onima koji vode ovu zemlju, danas, kada trebamo zajedno raditi jačanju BiH, poručio je ratni komandant Armije RBiH Fadil Imamović.

ntvic.ba