Connect with us

BIH

Od 1. novembra na snagu stupilo obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove

Zimska oprema podrazumijeva:

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Oprema je obavezna za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije). Nastupanjem jesenskih vremenskih prilika praćenih kišom, vjetrom i maglom, te nastupanjem  zimskih uslova na saobraćajnicama, koji će uz kišu i maglu donijeti i obilan snijeg i ledenu kišu, doći će i do pogoršanja uvjeta pod kojima se odvija saobraćaj na putevima. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima bit će otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od nastupanja saobraćajnih nezgoda ali i obavezna zimska oprema.

Senad Kulović- magistar saobraćaja

Sa ciljem dosljedne primjene i poštivanja naznačenih odredbi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u prva tri dana mjeseca novembra sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja odgovarajuće zimske opreme.

ntvic.ba

Continue Reading