Connect with us

BIZNIS

Održan jednodnevni poljoprivredni sajam u Visokom

Na poljoprivrednom sajmu “ Visočka zimnica” svoje proizvode predstavilo je više od 20 poljoprivrednih proizvođača. U ponudi su bili domaći proizvodi, voće, povrće, sokovi, džemovi ali i prepoznatljivo visočko suho meso.

Za većinu poljoprivrednika protekla godina je bila jako izazovna obzirom na vremenske uslove koji su umnogome uticali na sam urod, ali i na povećanje cijena određenih artikala.

“Cijene samo nekih proizvoda su se povećale. Mi formiramo cijene u  skladu s našim standardom života i to je najbitnije,” istakla je Envera Bajrić, poljoprivredni proizvođač.

Envera Bajrić

Na visočkim sajmovima nezaobilazna je tradicionalna ponuda i široka paleta suhomesnatih proizvoda. Tako je bilo i ovaj put.

“ Mi imamo  dugu  tradiciju u ovom poslu i prepoznatljivi smo u svijetu,  a da ne govorim za svoj grad. Posjećujemo i sajmove u drugim gradovima, jer  oni za nas obrtnike puno znače”, kazala je Nevzeta Babić Goralija, vlasnica obrta “Babić”.

Nevzeta Babić Goralija

Iz Gradske uprave Visoko naglašavaju posvećenost poljoprivrednoj proizvodnji kroz pružanje podrške proizvođačima koji svojim predanim radom doprinose razvoju lokalne zajednice.

“Zelena polja su osnov našeg razvoja, a poljoprivredni proizvodi naših proizvođača su osnova našeg zdravog života. I zaista, evo u ovoj godini stavljamo prefiks na kupujmo i koristimo domaće i prefiks na podršku poljoprivrednim proizvođačima”, istakao je Mirza Ganić, gradonačelnik Gradske uprave Visoko.

Mirza Ganić

Za podršku poljoprivrednim proizvođačima Gradska uprava Visoko je u ovoj godini  do sada izdvojila preko 420 hiljada KM.

Ovakva vrsta podrške je značajna kako bi poljoprivrenici mogli unaprjeđivati svoje proizvode, bili konkurentni na tržištu i ponuditi kvalitetne proizvode svojim kupcima.

ntvic.ba

Continue Reading