Connect with us

KULTURA

Održana 22. Smotra folklora “Dani Kraljice Katarine”

S ciljem  očuvanja uspomene na  kraljicu Katarinu u Kraljevoj Sutjesci upriličena je 22. smotra folklora. Bila je ovo prilika da se publici predstavi desetak kulturno umjetničkih društva iz različitih krajeva naše zemlje. Ove godine po prvi put, nastupila su kulturno umjetnička društva iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

“Ove godine smo uspjeli da dovedemo kulturno umjetnička društva iz cijele Bosne i Hercegovine. Tako imamo goste iz Hercegovine, imamo goste iz RS-a koji su ovdje prvi put, što nam je baš posebno drago. Pored toga, ovdje su i Bošnjačke skupine iz Tarčina i našeg Kaknja”.

Narod bez tradicije i kulture  osjeća se manje  vrijednim i ja mislim da je velika vrijednost u ovome što mi radimo. I mi smo po tome prepoznatljivi, znači svaki grad, svaka općina ali i svaka država se prepoznaju po svojoj kulturi. Ja mislim da će to u Bosni tako ostati dugo”, istakao je Ivo Andrić predstavnik HFS “Bobovac” Čatići Kakanj.

Ivo Andrić

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Ognjišta” Lug Brankovići Žepče, svake godine učestvuje na ovoj manifestaciji. Iz ovog društva naglašavaju da su veoma sretni i zadovoljni što su i ovaj put imali priliku sudjelovati u ovom kulturnom događaju.

“Mi kad dođemo u Kraljevu Sutjesku to je kao da smo došli u naš kraj. Tako su ljudi gostoljubivi i prijatni i osjećamo se kao u svom kraju”, kazala je Marica Filipović voditeljica HKUD “Ognjišta” Lug Brankovići Žepče.

Marica Filipović

Članice ženske pjevačke skupine, Čuvarice tradicije Nova Bila prvi put su došle u Kraljevu Sutjesku. Iako su se planirale predstaviti publici, iz objektivnih razloga ipak nisu nastupile u okviru zvaničnog programa.

 “Imamo 11 članova, danas nismo sve tu, neke su odsutne. Danas nećemo nastupati, pošto su neke članice bolesne, al ćemo mi ipak zapjevat za svoju dušu”, poručila je Ljubica Marijolović predstavnica ženske pjevačke skupine “Čuvarice tradicije” Nova Bila.

Ljubica Marijolović

Prošle su 543 godine od smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić. Uspomenu na nju čuvaju žene sutješkog kraja koje, prema predaji, i danas nose crne marame u znak žalosti za svojom kraljicom.

ntvic.ba

Continue Reading