Connect with us

KULTURA

Održana svečana akademija povodom 50. godišnjice lista ”Preporod”

U povodu obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) ”Preporod”, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, održana je svečana akademija na kojoj je poručeno da je ”Preporod” u ovih pola stoljeća odigrao vrlo važnu ulogu za bosanskohercegovačke muslimane, ali i za muslimane cijelog Balkana.

“Preporod’ se čitao od Makedonije pa do Slovenije. Svi muslimani tadašnje Jugoslavije su u “Preporodu” imali svoju stranicu, svoju priču. “Preporod” ih je informisao o onome što je bilo važno za muslimane ovih krajeva. Naravno, “Preporod” nije imao samo tu vjersku dimenziju, on je imao i nacionalnu dimenziju jer se to nekako poklapa sa priznavanjem muslimanske nacije u bivšoj Jugoslaviji tako da je “Preporod'” i s te strane kod Bošnjaka, muslimana, pogotovo u Bosni i Hercegovini, imao važnu ulogu u narastanju njihovog vjerskog i nacionalnog identiteta.


“Ta dva identiteta su se stapala jedan s drugim i danas možemo nakon pola stoljeća kazati da “Preporod” s istom snagom djeluje u našim džematima, a čitan je i van granica Bosne i Hercegovine, u našoj dijaspori. To je list koji odražava ono što mi jesmo, našu kulturu, tradiciju, vjeru i vjersku misao”, kazao je Kavazović, te dodao:

“Preporod” vrlo aktivno djeluje na svijest naših muslimana. “Preporod” je u tom intelektualnom i idejnom smislu mjesto na kojem izviru ideje iz same Islamske zajednice, odnosno muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini i na neki način zapljuskuje sve druge krajeve gdje se čita “Preporod”, rekao je Kavazović.

Prvi broj novina ”Preporod” izašao je 15. septembra 1970. godine. Od tada ova novina izlazi u kontinuitetu i distribuira se u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. ”Preporod” ima reputaciju jednog od najznačajnijih printanih medija u BiH, a s provjerenim informacijama, člancima i analizama već 50 godina promovira univerzalne vrijednosti.

Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 50. godišnjice lista ”Preporod”, održana je i dodjela javnih priznanja. Zlatna plaketa je uručena prethodnom reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru ”Preporoda” u penziji Bajri Pervi.
Anadolu agency

Continue Reading