Connect with us

KAKANJ

Održana svečanost dodjele nagrada pobjednicima konkursa “Napiši priču-uradi sliku”

U Mješovitoj srednjoj školi Zenica danas je upriličena svečanost dodjele nagrada pobjednicima tradicionalnog konkursa kojeg, u okviru ekološkog projekta „Napiši priču – Uradi sliku“, provodi Novinsko-izdavačka kuća „Naša riječ“ u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Ovogodišnja tema na koju su učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona slali svoje radove bila je „Mijenjajmo navike da zaustavimo klimatske promjene“.

Svečanosti je pored nagrađenih učenika, njihovih profesora, roditelja i direktora škola, kao i uposlenika NIPD „Naša riječ“, prisustvovao i ministar Arnel Isak, koji je istakao da Ministarstvo, na čijem je čelu, podržava sve projekte na unapređenju ekološke svijesti, posebno onih čija su ciljana grupa mladi ljudi. „Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK već niz godina, zajedno sa NIPD „Naša riječ“, provodi ovaj projekat koji se pokazao veoma uspješnim. Dokaz za to je i činjenica da je ove godine pristiglo više od 700 likovnih i literarnih radova koje su poslali učenici iz škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Ovim projektom podstičemo mlade da razvijaju ekološku svijest“, kazao je između ostalog, ministar Isak.

U konkurenciji likovnih radova, osnovnih škola, prva tri mjesta su osvojili: Adnan Karić (OŠ “Hasan Kikić” Tetovo), Ella Huseinspahić (OŠ “Enver Čolaković” Janjići i Aldin Sudžuka (OŠ “Alija Nametak” Buci-Visoko), dok su u kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile: Dženeta Arnaut (Tehnička škola Zenica), Neijra Čajdrić (KŠC “Sveti Pavao” Zenica, Opća gimnazija) i Ajša Goralija (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj).

U kategoriji literarnih radova, među osnovcima, prvo mjesto je osvojila Belma Hodžić (OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica), drugo mjesto Tahira Deari (OŠ “Gostovići” Zavidovići), a treće mjesto je osvojila Adna Međić (“Prva osnovna škola” Maglaj). Među srednjoškolcima, najbolji literarni rad napisao je Mahir Rešidović (Gimnazija “Edhem Mulabdić” Maglaj), drugo mjesto dijele Selma Berbić i Melika Hindija (Gimnazija “Visoko”), a treće mjesto je osvojila Emina Hajdarević (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj).

Dodijeljena je i specijalna nagrada za najkreativnijeg učesnika Konkursa, a nagradu je osvojio Adis Arnaut, učenik Prve gimnazije Zenica. Za učešće na Konkursu i iskazanu kreativnost, pohvalnice su dobili Mak Karabeg (KŠC “Sveti Pavao” Zenica) i Ilma Avdić (Srednja mješovita škola “Žepče”). Kao škola koja je poslala najveći broj radova, te tako osvojila godišnju pretplatu na naš časopis „ZE-DOeko“ pohvaljena je OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica.

Continue Reading