Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj 2022. godinu završava pozitivnim poslovnim rezultatom uz realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata

29.12.2022.
ntvic.ba (A.K.)

Na godišnjoj press konferenciji i tradicionalnom druženju sa novinarima, načelnik Općine Kakanj i predsjedavajući Općinskog vijeća, godinu na izmaku ocjenili su izuzetno uspješnom. Naglašeno je da je Kakanj jedna od sredina koja u razvojnom smislu ide uzlaznom putanjom. Ove godine ostvaren je rekordan iznos općinskog Budžeta, te su zabilježeni pozitivni trendovi u realizaciji infrastrukturnih projeka, zapošljavanju i poljoprivrednoj proizvodnji.

Općina Kakanj 2022. godinu završava sa pozitivni poslovnim rezultatima. Tokom ove godine za razvoj poduzetništva i poljoprivrede izdvojeno je po pola miliona KM. Bila je ovo godina velikih ulaganja u cestovnu infrastrukturu u koju je uloženo preko tri miliona KM.

Tokom 2022. realizovani su i brojni okolinski projekti te su značajna sredstva izdvojena za razvoj sporta,  đačke i studentske stipendije.

– Ono što raduje je da je povećan broj zaposlenih na području općine Kakanj u odnosu na 2020. godinu. I ove godine smo izdvojili značajna sredstva i pomogli otvaranje novih radnih mjesta, obrta na području Kaknja. Kao značajnije projekte mogli bi izdvojiti ulaganje u infrastrukturne projekte, prije svega mislimo na cestovnu komunikaciju. Ono što je bitno naglasiti je i da samo tokom ove godine usvojili startegiju razvoja Kaknja za narednih sedam godina, po kojoj želimo implementirati dosta projekata i unaprijediti život naših sugrađana, razvijati i grad i naša sela – istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj. 

Realizacija svih ovih projekata ne bi bila moguća bez podrške Vijeća.

– Kada je u pitanju rad OV Kakanj ja mogu izraziti zadovoljstvo korektnim odnosom jednih prema drugima i ozbiljnosti u njihovom radu, tako da mi nismo imali nikakvih incidenata i neželjenih situacija i sa te strane sve pohvale – istakao je Slaven Katičić, predsjedavajući OV Kakanj.

Općina Kakanj godinu koja je na izmaku završava sa rekordnim iznosom Budžeta od 34 miliona KM. Pored redovnih prihoda već godinama Budžet Općine Kakanj karakterišu značajni iznosi namijenskih sredstava viših nivao vlasti. Do kraja godine, kako je naglašeno, Općina će ostvariti preko 90 posto planiranih prihoda.

– Nakon usvajanja nacrta Budžeta za 2022. godinu u iznosu od 27 miliona KM, imali smo potrebu da tokom 2022. godine šest puta izvršimo rebalans Budžeta. Sve te izmjene išle su u pozitivnom smislu zahvaljujući povećanju prihoda i sredstvima koja smo dobili sa viših nivao vlasti za konkretne projekte koje smo delegirali – naglasio je Bajtarević.

Kako je naglašeno, 2022. godina bila je izaozvna i teška godina sa akcentom na inflaciju koja se odrazila na sve segmente života. Međiutim, svi ti izazovi nisu uticali na stabilnost funkcionisanja Općine. Odgovornim poslovanjem i poticajnom politikom opredjeljenom da doprinosi jačanju poduzetništva i privrede u cjelini, Općina je kontinuirano radila na projektima lokalno – ekonomskog razvoja.